Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen söker städjobb

/

Sollefteå har landets högsta ungdomsarbetslöshet. Men var de ungdomarna finns undrar Jens Strömqvist, vd för städföretaget Rent Av.
– Vi lyckas inte anställda. Jag har varit tvungen att ta in folk från Östersund, säger han.

Annons

Strömqvist har drivit sitt företag sedan 1987. Han finns etablerad i Sundsvall, Härnösand, Östersund, Skellefteå, Umeå och sedan 90-talet även Sollefteå. Enligt honom fungerar det jättebra i Sundsvall, Östersund och Umeå. Helt okey i Skellefteå och si så där i Härnösand. Men Sollefteå sticker ut i negativ bemärkelse.

– Det verkar som om de inte vill jobba. Under 90-talet fungerade det bra. Men sedan har någonting hänt.

Rent av i Sollefteå har i dag sex anställda. Men det behövs alltid nytt folk. Framförallt personal som kan hoppa in vid sjukdomar och andra tillfälliga toppar. Men enligt Jens Strömqvist är intresset för de arbetstillfällen han erbjuder lågt.

– Min vision är att skapa arbetstillfällen i Sollefteå med hjälp av invånarna för bygdens överlevnad. Men vissa säger att de inte kan, de har annat för sig. Vad det är när de är arbetslösa kan man undra. Andra tackar ja men sjukskriver sig det första gör. Det är också ett sätt att säga att man inte vill ha jobbet, menar han.

För att klara vissa uppdrag i Sollefteå har personal fått pendla från Östersund.

– Det går inte att ha det så, det kostar pengar.

Vad rekryteringsproblemen beror på kan vara svårt att exakt sätta fingret på. Men Jens Strömqvist ser det som en attitydsfråga.

– Jag tror inte att ungdomarna riktigt vet hur viktigt det är att komma in i arbetslivet. Hur dålig pension de kommer att få om de kommer sent in i arbetslivet. Det här är något som jag tycker ligger på föräldrarna, en uppfostringsfråga, säger han.

Dessutom är det enligt Rent av för lätt att tacka nej till arbete.

– Man vill inte ha de här jobben och behöver det tydligen inte. Om det beror på att man har lägre omkostnader än på andra ställen eller vad orsaken kan vara vet jag inte, säger han.

Som arbetsgivare har Strömqvist också många åsikter om hur Arbetsförmedlingen arbetar.

– Jag får en lista med arbetssökande som vi kontaktar. Men det borde vara de arbetssökande som hör av sig till oss.

Om det forsätter så här ser Jens Strömqvist ingen annan utväg än att helt enkelt lägga ner verksamheten i Sollefteå.

– Men jag är envis, väldigt envis, så jag försöker ett tag till. Jag har precis fått en lista med namn på arbetssökande från Arbetsförmedlingen och jag känner ett ansvar gentemot våra kunder samt invånare i Sollefteå, säger han.

Mer läsning

Annons