Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen K-märkning av Moforsen – "Har inga höga kulturhistoriska värden"

Reseleborna vill att länsstyrelsen ska byggnadsminnesförklara Moforsenbron över Ångermanälven. Det tycker inte Sollefteå kommun som inte anser att bron upfyller de kulturhistoriskt höga krav som ställs.

Annons

Länsstyrelsen har bett om kommunens åsikt eftersom det år kommunen som äger bron. I sitt svar konstateras att bron byggdes 1962 för användning i samband med kraftverksbygget. 1970 skrevs ett avtal mellan dåvarande Resele kommun och Krångede AB om ett övertagande.

Sollefteå kommun vill inte byggnadsminnesförklara Moforsenbron

Numera är bron i ett sådant skick att Sollefteå kommun för snart ett år sedan beslutade att stänga den av trafiksäkerhetsskäl. Huruvida den ska renoveras eller rivas har man ännu inte beslutat. I Resele är opinionen stor för att behålla bron och en byggnadsminnesförklaring skulle kunna rädda bron för framtiden.

Sollefteå kommun konstaterar att kärnfrågan är om bron har "ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde", eller inte.

"Då bron är anlagd så sent som i början av 60-talet och den inte är unik gällande dess arkitektur, material, konstruktion eller byggnadsteknik så bedöms den inte uppfylla de höga krav på kulturhistoriskt värde som krävs för att en byggnadsminnesförklaring kan bli aktuell", skriver kommunen i sitt svar.

Om bron ska byggnadsminnesförklaras avgörs slutgiltigt av länsstyrelsen. Vem som helst kan väcka frågan och om den väcks är länsstyrelsen skyldig att göra en utredning.

Läs också: Länsstyrelsen utreder Moforsenbron.

Läs också: Brostängning hotar lokalt jordbruk.

Mer läsning

Annons