Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen bilprovning till Ramsele

Annons
Ingen bilprovning till Ramsele

Det blir ingen bilprovningsstation i Ramsele. Svensk bilprovning har kommit fram till att det skulle bli för dyrt.

- Det är inte ekonomiskt försvarbart, säger Torbjörn Nicklasson, ställföreträdande regionchef för bilprovningen i Västernorrland, Jämtland och Härjedalen.

Thomas Johansson från föreningen Ramsele Framtid är besviken.

- Jag pratade med bilprovningen så sent som i november och då lät det positivt. Efter nyår skulle de komma hit och titta på tänkbara lokaler. Men det vände tvärt och nu är de inte intresserade, berättar han.

Johansson har bland annat varit i kontakt med Svensk Bilprovnings styrelseordförande, förre centerledaren Olof Johansson, vid ett par tillfällen.

- Först var även han positiv. Men nu senast sa han att bilprovningen gick med 90 miljoner kronor i förlust och att de inte hade råd.

För att komma tillrätta med ekonomin fick Tomas Johansson av Olof Johansson bland annat höra att avgifterna ska höjas.

- För oss får de gärna dubbla avgiften, det skulle ändå bli mycket billigare än att åka till Sollefteå och besiktiga bilen. Det tar upp till en hel dag att besiktiga bilen, poängterar Thomas Johansson.

I Ramsele Framtids förslag skulle stationen i Ramsele betjäna ett område bestående av Ramsele, Junsele, Edsele, Näsåker, Backe, Rossön, Hoting, Borgvattnet och stor delar av Helgum. Befolkningsunderlaget skulle bli lika stort som i Sollefteå.

- Lokaler finns och det skulle bli full beläggning hela veckan, det borde väl vara ekonomiskt, menar Thomas Johansson.

Vad bilprovningen skulle kunna tänka sig är att investera i mobila stationer. Det finns sådana i Tyskland. Man lastar allt på en trailer, åker till berörd ort en dag, monterar upp grejerna och sätter igång med besiktningen.

- Vad vi håller på med nu är en förstudie och vad den leder fram till kan jag inte säga redan nu. Bland annat tittar vi på kostnaderna. Bara här i vår region skulle vi behöva två sådana mobila enheter och då drar kostnaderna lätt i väg, säger Torbjörn Nicklasson.

Ramsele Framtid låter sig inte nöja med beskedet från Svensk bilprovning.

- Det här handlar om service och vi har både länsstyrelsen och kommunen bakom oss. Vi kommer att fortsätta jobba för att få en bilprovningsstation till Ramsele, säger Thomas Johansson.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons