Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga löften om hjälptill Junsele djurpark

Annons
Inga löften om hjälp

till Junsele djurpark

Kommunstyrelsen kunde igår inte ge besked om de tänker stötta Junsele djurpark eller inte. Parken är bankrutt och för varje dag som går förvärras situationen.

- Vi måste ha ett svar inom en vecka. Längre klarar vi oss inte inte, säger Johan Gradin som är ordförande i Junsele byalag som driver parken.

Sommaren blev en brakförlust för parken - 600 000 kronor minus. Nu behövs akut hjälp för att rädda parken. Pengarna rinner iväg och obetalda fakturor samlas på hög.

Igår diskuterade Johan Gradin och djurparkschefen Bert Stenmark med kommunstyrelsen om djurparkens framtid.

- Vi har kontinuerligt informerat kommunen om situationen och igår ville vi ha besked om vi får någon hjälp, säger Gradin.

För att djurparken ska klara driften behövs ett stöd på 1,2 miljoner per år.

- Stödet behöver inte vara i form av rena pengar. Vi kan få annan hjälp, till exempel med tjänster av personer som redan är anställd i kommunen, fortsätter han.

Junsele byalag som driver parken har jobbat hårt för att hålla parken så intakt som möjligt för att vara attraktiv.

- Vi har sålt en del djur men det är bara en normal företeelse att vi köper och säljer djur parker emellan. I år slumpade det sig så att vi tjänande på försäljningen. Vi har inte på något sätt dränerat parken på djur men vi har å andra sidan inte heller haft råd att köpa in flera djur, förklarar Johan Gradin.

Junsele djurpark är viktigt för orten Junsele då den lockar många turister.

- Djurparken betyder mycket rent psykologiskt för Junseleborna. Den är navet för hela turistnäringen i Junsele och i förlängningen hela kommunen.

Byalaget hoppas nu på ett stöd med allmänna medel för att parken ska kunna fortleva och slå upp portarna även nästa säsong.

- Det viktiga i parken är djuren och en kontinuitet vad det gäller dem. Karusellerna och kringverksamheter som restaurang och kiosk är lättare att variera från år till år och det är upp till entreprenörerna att bestämma innehållet för den delen, säger Johan Gradin.

maria wennberg

0620 257 93

maria.wennberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons