Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Infrastruktur är viktigt"

/

Meningarna går isär bland Sollefteås företagare när det gäller kommunens insatser för företagsklimatet.
En del är nöjda. Andra anser att kommunen kunde göra betydligt mer.

Annons

Den senaste tiden har det varit mycket fokus på företagsklimat i Sollefteå.

I Sveriges kommuner och landstings mätningar ligger Sollefteå i topp. Men i Svenskt näringslivs ranking har kommunen länge legat i botten.

Så sent som i förra veckan tillkännagav kommunalråd Elisabet Lassen (S) att politikerna ska ta fram ett särskilt "Företagspaket" i samråd med näringslivet.

Efter en rundringning till några av Sollefteås företag står det klart att det finns många olika åsikter angående kommunens insatser.

En som är nöjd är Joakim Falk, vd på Gerdins Nordkomponent.

– Kommunen ställer verkligen upp på ett bra sätt. Vi har ett bra samarbete när det gäller kompetensförsörjning och annat.

Falk har ingen förståelse för de företagare som gnäller på företagsklimatet.

– De sprider en negativ bild av vår kommun. Vi kan ju inte heller lägga allt ansvar i kommunens händer, vi måste också dra vårt strå till stacken.

Han tycker dessutom att kommunen är bra på att lyfta frågor om infrastruktur på riksnivå. Detta håller dock inte Stefan Haglöf, vd för Haglöf Sweden i Långsele, med om.

– En väl fungerande infrastruktur är det absolut viktigaste. I dagsläget är det svårt för våra kunder att ta sig hit. Kommunen borde kunna göra mer.

I övrigt är Haglöf positiv till kommunens arbete.

– De lyssnar och kommer på företagsbesök, och mycket positivt har hänt i kommunen de senaste åren. Hotell Hallstaberget har inneburit ett lyft.

Catarina Molitor Sjöberg äger Gålsjö Bruk. Hon poängterar att det är bra att kommunen just nu verkar vara på hugget, men säger samtidigt att hon är orolig över att det inte kommer att hålla i sig i längden.

– Dessutom tycker jag att kommunen kan jobba hårdare för att få bredband ut hit. Det är svårt att driva ett företag utan en bra uppkoppling, säger hon.

Hon är också kritisk till att Sollefteå kommun valde att satsa 50 miljoner kronor i Hotell Hallstaberget, som konkurrerar med hennes verksamhet.

– Hallstaberget är bra för Sollefteå. Men en så stor summa pengar hade kunnat fördelas annorlunda. Vi är många små företag som behöver investeringsstöd.

I november ska det kommunala "Företagspaketet" med förslag på konkreta åtgärder presenteras.

Mer läsning

Annons