Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Information om hälsa och sjukdom

Annons
Information om hälsa och sjukdom

Satsningen på ett centrum för hälso- och sjukvårdsinformation vid Sollefteå sjukhus har slagit väl ut. Hit vänder sig folk, allt från sjukvårdspersonal och patienter till anhöriga eller nyfikna, för att få svar på sina frågor.

Informationscentret ligger inrymt i vad som tidigare var läshörnan mittemot cafeterian. Varje dag, fyra timmar om dagen, finns personal på plats för att svara på frågor av de mest skiftande art.

- Det kan handla om allt från hur man hittar till en avdelning till var man skall vända sig får att få bot för en åkomma, berättar hälsoupplysare Annika Näsman.

- Man måste inte vara patient eller anhörig för att komma hit - alla kan komma för att informera sig.

Här finns videofilmer, kassettband, informationsbroschyrer, häften, tidskrifter, böcker, tillgång till dator och Internet - allt för att man skall kunna få svar på sina frågor. Men framför allt finns här personal, fyra timmar varje dag; målet är att så småningom få en fast anställd.

- Här finns alltid någon från handikappföreningarna, de arbetar ideellt och har gjort ett fantastiskt jobb, säger Annika Näsman.

- Men målet är att här också skall finnas sjukvårdskunnig personal hela tiden, de skulle komplettera varandra och skapa kontinuitet i verksamheten.

I början fanns specialistsjuksköterskor på plats varje dag, men behovet av deras tjänster var större på annat håll. I stället löste man det så att specialistsköterskorna hade bakjour och telefonledes kunde ge råd till den som skötte informationscentret.

- Det har dock visat sig att vi behöver någon sjukvårdskunnig på plats. Det kommer upp så många olika frågor, och mycket kretsar kring sjukvården, vilket inte är något man kan begära att handikapporganisationerna skall vara insatta i, säger Annika Näsman.

I höstas startade en föreläsningsserie som blivit mycket uppskattad och som även fortsätter under våren. Olika föreläsare talar om så vitt skilda ämnen som stress, allergier, magnetkameraundersökningar, relationen mellan kropp, själ och ande med mera.

- Folk har kommit ända från Kramfors för att vara med på en del föreläsningar, så det känns verkligen viktigt, kommenterar Annika Näsman.

Hälso- och sjukvårdsinformationen är en del i den större satsningen på ett "Hälsofrämjande sjukhus" och är ett samarbete mellan apoteket, biblioteket, handikappföreningarna och specialistsjuksköterskorna. Man vill ge så god service som möjligt men fortfarande är det många som inte förstått vilka möjligheter informationscentret har.

- Vi försöker sprida så mycket information som möjligt, exempelvis ute på avdelningarna och via kommunen, så att folk skall förstå att de har en resurs här, säger Annika Näsman.

katarina östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to

Mer läsning

Annons