Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inflyttningen har börjat – 150 platser för asylsökande i gamla garnisonssjukhuset

/
  • 150 platser för asylsökande står färdigt på Hågestaområdet i kasernen där gamla garnisonssjukhuset fanns en gång i tiden. 30-40 personer har redan flyttat in byggnaden som drivs under Migrationsverkets regi.

Nu har de första asylsökande flyttat in i en av kasernerna på Hågestaområdet i Sollefteå.
Kasernen rymmer 150 personer och av de platserna är 35-40 redan belagda av asylsökande som flyttats över från Stöndar.

Annons

– Nu har vi lämnat över till fördelningen i Gävle som sätter ut resten av platserna, berättar Cecilia Borg, enhetschef vid Migrationsverket i Kramfors.

Läs också: Stöndars asylboende töms – Migrationsverket kritisk mot ...

Från Migrationsverkets enhet i Kramfors upprättar de förteckning över bokningsbara platser. Det handlar om platser för exempelvis man och kvinna, hela familjer eller syskon.

– När det kommer fler eller när hela kasernen kommer att vara belagd kan vi inte svara på i nuläget. Det styrs helt och hållet från Gävle, berättar Robert Wallén på Migrationsverket i Kramfors.

Behovet av platser är inte lika akut i landet som det var tidigare. Under senhösten förra året låg Sverige på rekordnivå och tog under en sjudagars period emot drygt 9 300 asylsökande.

Nu har den siffran sjunkit avsevärt och som ett exempel kan vi nämna att under föregående vecka, 15 alltså, tog landet emot 491 asylsökande.

Men totalt sett under senaste året har många asylsökande landat i Sverige och flera nya boendeformer har öppnats och är på väg att öppna. Därför är Migrationsverket mitt uppe i en fas att rekrytera ny personal, totalt nio, för att stärka upp bemanningen i Sollefteå, Kramfors och Örnsköldsvik.

Läs också: Planerade transitboendet på Hågesta blir permanent asylboende

Men kasern 32, gamla garnisonssjukhuset, på Hågesta är bortsett från källarplanet helt i ordningsställd för att kunna ta emot 150 personer.

Migrationsverket har skrivit ett avtal med Vasallen som löper i tre år framåt och det är ett boende där myndigheten har ansvar fullt ut för verksamheten. Det innebär att de upphandlar, inhandlar och står för all mat som ska serveras.

Migrationsverket kommer med början till veckan att få tillgång till lokaler i samma område som ska bli en filial till kontoret i Kramfors.

– Vi kommer att börja arbeta därifrån redan till veckan och när det är klart räknar vi med ett tio-tal personer som kommer att bemanna det kontoret, berättar Robert Wallén som är projektledare för detta ändamål.

■■ För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.