Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsarrangemang under vintern gav fem miljoner i intäkt

Annons
Idrottsarrangemang under vintern gav fem miljoner i intäkt

Under vintersäsongen 2002 har tolv större idrottsarrangemang genomförts i Sollefteå. Det handlar inte om elitidrottstävlingar som ger de stora rubrikerna. Rent turistiskt däremot är det en guldgruva.

- Det handlar den här säsongen om fem miljoner kronor som hamnat i Sollefteå, säger turistchefen Ola Olsson.

Inom turistnäringen har man länge försökt bredda säsongen. I vanliga fall handlar det om sju veckor över sommaren. Men ett år är så mycket längre än så och det gäller att hitta andra födkrokar.

Att konkurrera med rena turistattraktioner tror man inte på.

- Vi har försökt hitta olika nischer och vi tycker att arrangemang av olika slag är en bra nisch, säger Ola Olsson.

Arrangemang lockar folk och under vintern handlar det företrädesvis om idrottsarrangemang. Vi pratar om till exempel Järnforan, Tele- och post-EM, Brandkårs SM med flera.

- Tele-EM lockade 200 personer till Sollefteå. De stannade i 8 nätter. Det gav oss 1600 gästnätter och de gjorde av med 1,5 miljoner kronor. Mest naturligtvis på boende och mat. Men de var också nere i stan och handlade, berättar Olsson.

Köpmännen ordnade bland annat bussar från Hallstaberget ner till stan och arrangörerna lade in "shopping" på programmet.

Övriga större arrangemang i vinter har varit slutspel i curling, Veteran-SM i Junsele, Skidskyttefinal i VW-cup, ungdomshockeycuperna i Niphallen och dessutom flera alpina tävlingar och backhoppning.

Tillsammans med vinterns stora nysatsning, Snöyran, har dessa arrangemang lockat resulterat i 5 960 gästnätter, som det heter i branschen, och alltså 5 miljoner kronor i inkomster.

- Sollefteå har ett bra rykte som arrangör av idrottstävlingar vintertid. Det är många som hör av sig och vill komma hit. Vi har faktiskt varit tvungna att tacka nej till bland annat Posten eftersom vi inte hinner med, berättar Olsson.

De turistansvariga vill gärna utveckla arrangemangen. Det handlar då inte bara om idrottsevenemang. Allt som drar folk till kommunen är intressant.

- I de här sammanhangen lägger föreningarna ner väldigt mycket ideellt arbete. Utan den insatsen skulle det inte fungera. Men det är svårt att få ihop pengar, de ideella föreningarna behöver sponsorpengar, poängterar han

Redan nästa vintersäsong kommer det för övrigt att bli en hel del stora arrangemang. Nämnas kan junior-VM på skidor, backhoppning och nordisk kombination.

Dessutom är det dags igen för Winter Games och Vattenfall ska ha stora tävlingar i Sollefteå. Av allt att döma återkommer även Snöyran, årets upplaga lockade 4 000 personer under tre dagar.

- Bara junior-VM omsätter 10 miljoner kronor. Vi kommer minst att tredubbla intäkterna för idrottsarrangemangen nästa vintersäsong, säger Ola Olsson.

jörgen sundin

0612-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons