Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I skrubben trivdes spelmännen

Annons
I skrubben trivdes spelmännen

Under den gångna helgen och dagarna två samlades mängder med spelmän och publik i Graninge. Spelmännen kom från stora delar av landet och det var musikcafé och skrubbspel som lockade folk till vinterspelmansstämman Graningesvängen.

Under lördagen var det mängder med såväl spelmän som publik som övergav det strålande vårvädret för att bege sig inomhus och ta del av musiken som genomljöd Graningebyn.

- Jag skulle tro att här är ett par hundra spelmän, säger Inger Bergström, ordförande i Graninge Durspelare, den förening som har arrangerat stämman de senaste åren. Stämman bjöd i år på allt från skrubbspel och musikcafé till pubkväll.

När Graningesvängen första gången anordnades för nio år sedan var ett av syftena att man ville ha en vinterstämma, något som var ganska ovanligt då. Nu finns det förvisso ett flertal vinterstämmor men många spelmän fortsätter komma till Graninge, och fler besökare och spelmän tillkommer varje år. På restaurang Graningebyn hade man mycket att göra under helgen. Under fredagen var dagskassan mycket större än normalt och på Graningegården var det nästintill fullbelagt.

På Graningesvängen spelades det på flera olika ställen. Inne i huset hade man ställt i ordning så kallade spelskrubbar, spelmanstämmans motsvarighet till buskspel, för grupper av spelmän som slöts samman i musikaliska konstellationer.

Och från den lilla scenen inne i restaurangen bjöds den som ville sitta ner och äta en bit mat eller fika på musik, samtidigt som man på stora scenen inledde ett musikaliskt allprogram med spelman Roland Sundelin i förgrunden. Graninge Durspelare framförde där tillsammans med ett mycket stort antal andra spelmän bland annat Norsjöpolska. Konferencier var Sven Olof Jonsson.

jane romgard isaksson

Mer läsning

Annons