Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husrivningarna i Ramsele har inletts

Annons
Husrivningarna i Ramsele har inletts

Att se hus rivas är både känslomässigt och miljömässigt svårt. När kommunen nu börjat riva hus, bland annat i Ramsele och Näsåker, har många ställt frågan om kommunen begår miljöbrott när tegel och betong från husen inte skickas till deponi utan läggs i raviner och håligheter i närheten.

- Rivningen sker enligt godkänd miljöplan och allt miljöfarligt har tagits bort ur huset som rivs, säger byggnadsinspektör Hans Hansson.

Hälso- och miljöinspektör Mariela Lindström har varit på plats i Ramsele och gått igenom med entreprenören om villkoren för rivningen.

Det är inte bara vilka miljöfarliga ämnen som finns i huset som gås igenom. Den entreprenör som skall sköta transporter skall ha transporttillstånd för farligt avfall för att få jobbet.

När det gäller själva rivningen finns också riktlinjer.

- Vår filosofi är att i första hand ta till vara på det som kan återanvändas, till exempel oskadade tegelpannor. I andra hand gäller det återvinning, i tredje hand återanvändning för energiändamål, det vill säga sådant som kan brännas. Först i fjärde hand används deponi, säger Hans Hansson.

I den miljöplan som upprättats finns uppgift om hur mycket asbest, kylmedia, lysrör och andra miljöfarliga ämnen som finns i huset - och var de finns. Det finns uppgift om hur olika delar i huset skall tas till vara eller deponeras.

Bland annat skall till exempel armeringsjärnen klippas bort ur betongen , innan betongdelarna läggs på det ställe som godkänts av hälso- och miljöinspektören.

Att riva ett hus är inte lika dyrt som att bygga ett nytt, men den selektiva rivningen innebär stora kostnader.

Sedan årsskiftet har avgifterna för att lämna osorterade grovsopor på kommunens tipp höjts avsevärt. En av anledningarna är att kommunen måste betala 288 kronor per ton i skatt till staten för allt som läggs på deponi.

Hittills i år har kommunen betalat en halv miljon kronor bara i deponiskatt.

gaje blixt

Mer läsning

Annons