Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundskolan delas och räddas från konkurs

Annons
Hundskolan delas och räddas från konkurs

Hundskolan i Sollefteå AB ska bli två separata bolag. Staten går också in med sammanlagt 21 miljoner kronor och räddar företaget från den hotande konkursen.

För en månad sen stod Hundskolan i Sollefteå på ruinens brant. Regeringen gjorde en brandkårsutryckning och beslutade om en rad åtgärder för att rädda verksamheten på både kort och lång sikt.

Pengarna, 21 miljoner, kommer att slussas till hundskolan via länsstyrelsen i Västernorrland. En första akut åtgärd var att länsstyrelsen köpte rehabhundar för sju miljoner kronor av hundskolan.

Den långsiktiga lösningen är att dela hundskolan i två bolag. Den ena helägt av Iris med produktion av ledarhundar, rehabhundar och miljöhundar.

Det andra bolaget vill man att staten ska ta på sig huvudansvaret för.

- Tanken är att tullen, sida, polisen, försvarsmakten och lokala intressenter till exempel kommunen ska vara delägare, säger Tjia Torpe som är vd för Iris och styrelseordförande i Hundskolan.

Det bolaget ska utbilda sökhundar : minhundar, narkotikahundar med mera.

Alla är dock inte nöjda med att staten pumpar in pengar i hundskolan. Kritiska röster har höjts som menar att hundskolan är misskött och borde få ta konsekvenserna av sin dåliga verksamhet.

Hundskolan ägs idag av koncernen SRF Iris som också beställer och köper alla ledarhundar.

Socialdepartementet betalar 23,5 miljoner för levererade ledarhundar.

Inom Iriskoncernen som består av fem olika företag är man inte odelat positiv till att man håller ett företag under armarna när de andra får dra ner och snåla för att klara sin budgetar.

- Att man satsar på hundskolan handlar om regionalpolitik men man kan ju ifrågasätta om Sollefteå är bästa platsen att utbilda sökhundar där man har tjäle i marken nio månader om året, säger en av cheferna i ett av de andra Irisföretagen.

Kritik kommer också från Svenska ledarhundsföreningen, SLHF.

- De producerar alldeles för få ledarhundar. Det fanns en beställning i fjol på 45 hundar och de kom fram med 36. Det är alldeles för få, säger Susanna Lundberg som är ordförande i SLHF.

Anders Bruse som är chef för hundskolan säger att kritiken är befogad.

- Vi har ett stort problem med att få fram bra material och det beror på att man drog ner på avelsverksamheten till en tredjedel i mitten av 90-talet, säger han.

Kommer ni att satsa på avel i framtiden?

- Ja, ett avelscentra ingår också i det nya konceptet men riktigt hur det kommer att organiseras är inte klart ännu, säger Tjia Torpe.

Ska båda bolagen att ligga i Sollefteå?

- Helt klart kommer Sollefteå att vara sätet men redan idag har vi ju verksamheten utspridd över hela landet, säger Tjia Torpe.

Kritiken att Hundskolan hålls om ryggen och att det i sort sett handlar om regionalpolitik när regeringen går in med pengar tar Tija Torpe lätt på.

- Det är i Sollefteå som kompetent personal finns och nog tror jag att både stockholmare och göteborgare är intresserade av att hela Sverige ska få leva, säger hon.

maria wennberg

0620/257 93

maria.wennberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons