Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundgymnasium - förslag från kommuninvånare

Annons
Hundgymnasium - förslag från kommuninvånare

Flera förslag till nya gymnasieutbildningar har droppat in till den arbetsgrupp som socialdemokraterna i Sollefteå har tillsatt och som skall ta fram förslag från olika grupper i samhället om det framtida gymnasieutbudet.

Ett av förslagen gäller en hundutbildning kopplat till samhällsprogrammet och med så kallat problembaserat lärande som metod.

Förslaget har utformats av några av lärarna på naturbruksgymnasiet och innehåller allt från timplan till lokaler.

I dag finns hundubildning på två gymnasieskolor i landet, Hundsportgymnasiet i Forshaga i Värmland som är en friskola, och i Grans naturbruksgymnasisum i Öjebyn, Norrbotten.

Med tanke på Sollefteås goda rykte som "hundstad" skulle en gymnasieutbildning med samhällsprogrammet som grund och med riksintag kunna konkurrera med de program som finns i övriga delar av landet och kunna ge bli en eftertraktad utbildning.

För att kunna genomföra en bra utbildning är det viktigt att eleverna kan använda sina egna hundar i utbildningen - och det ställer i sin tur krav på hundgårdar och möjligheter att ha hund i skolan.

Det har förslagsställarna med Helena Forsström-Larsson som talesman tänkt lösa genom samverkan mellan den nuvarande dressörutbildningen och hundskolan.

Lokaler på Hågestaområdet, före detta I21, skulle bli utmärkta för ett hundgymnasium, både med tanke på bostäder för elever, undervisningslokaler och hundgårdar.

Med Räddningsgymnasiet som förebild förordas ett problembaserat lärande som metod, en metod som visat sig vara en mycket väl fungerande arbetssätt för motiverade gymnasieelever.

På timplanen kommer enligt förslaget att finnas kärnämnen med totalt 1700 gymnasiepoäng och kurser med hundinriktning för på 800 poäng. Förslagsvis skall "hundpoängen" fördelas på allmän hundkunskap, hundsport, dressyr, hundsjukvård, hundavel, hundskötsel och etologi/mentalkunskap.

Förslaget togs emot av den socialdemokratiska arbetsgruppen och kommer att vara med i diskussionerna om framtida gymnasieprogram.

gaje blixt

Mer läsning

Annons