Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp i klimathotets skugga

/

Klimathotet kastar en allt längre skugga över framtiden.
Men Anders Persson, grundare av Framtidsveckan, ser ett spirande hopp.
– Förändringen måste komma underifrån, säger han.

Annons

När Framtidsveckan startade i Söderhamn för fyra år sedan var Anders Persson en av förgrundsfigurerna. I dag arbetar han med omställningsfrågor på heltid; under måndagen föreläste han i Sollefteå och Kramfors.

– Jag har varit engagerad i miljöfrågor sedan jag var ung, säger han.

– Ångesten kom på allvar när min son Edvin föddes för sju år sedan. Då insåg jag att det verkligen är allvar, att vi måste göra något – nu. Vad ska jag annars säga till Edvin när han blir vuxen? Att vi inte gjorde något, trots att vi visste vad som höll på att hända?

Klimathotet och omställningen till ett miljövänligare samhälle är ryggraden i Anders Perssons engagemang. Men att avvakta politiska beslut, myndighetsdirektiv eller nationella satsningar ger han inte mycket för.

– Det går inte att vänta längre. Vi måste bli mer rädda än vad vi är. Det läggs ut lugnande rökridåer om att havsytan kommer att höjas litegrann och att det kanske regnar lite mer. När det i själva verket är så att halva Europas djur- och växtliv hotas om temperaturen stiger med två grader.

Nyckeln är individuellt ansvar. Själv har Anders Persson blivit grönsaksodlare.

– Vi är tio stycken som har gått ihop och odlar tillsammans. Snart kommer vi att behöva upp till en miljon småbrukare i landet, säger han.

– En annan sak man kan göra är att halvera sin klädkonsumtion, sin köttkonsumtion, sin konsumtion över huvud taget. Det är så mycket vi har som vi verkligen inte behöver.

I dag har Framtidsveckan, som är ett fritt koncept och helt bygger på gräsrotsengagemang, spridit sig till femton län. Femton till står på tur.

– Det sprider sig som en löpeld, säger Anders Persson.

Mer läsning

Annons