Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högst taxor och avgifter

/

Taxor och avgifter i flerbostadshus varierar stort i Västernorrlands olika kommuner. Allra dyrast är det i Sollefteå. Billigast är det i Härnösand.

Annons

I Sollefteå betalar de boende 1949 kronor per månad för el, värme, avfall, avlopp och vatten i en trerumslägenhet. Motsvarande kostnad i länets billigaste kommun, Härnösand, är 1678 kronor. Det är en skillnad på 271 kronor eller 16 procent.

Överlag är priserna högre i länets glest befolkade kommuner. Sollefteå, Kramfors och Ånge är de tre kommuner där priserna är högst. Den genomsnittliga prisökningen i länet i år är 3,2 procent.

Siffrorna kommer från den årliga Nils Holgersson-rapporten, där man kartlägger avgifter och taxor för flerbostadshus i Sverige.

För Örnsköldsvik finns bara uppgifter om pris per kvadratmeter, och inte per lägenhet. Men kommunen hamnar precis mellan de tre dyraste och de tre billigaste kommunerna i länet.

– De stora prisskillnaderna i Västernorrland är oroväckande. Det är orimligt att kostnaden är upp till 270 kronor högre per månad beroende på vilken kommun lägenheten ligger i, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Att skillnaderna mellan kommunerna i Västernorrland är så stora kan delvis förklaras med att det är dyrare att leverera vissa tjänster i mindre kommuner än i tätorter. Men det är inte hela förklaringen.

– Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens där konsumenterna har liten möjlighet att påverka priserna. Kundens ställning är för svag, säger Per Holm.

Hans-Åke Eriksson, chef på samhällsbyggnadskontoret i Sollefteå, tror att en orsak till de höga avgifterna kan vara att det finns väldigt många vattenverk i Sollefteå.

– Vi har 35 stycken, det är klart flest i länet. Det kostar att driva dessa, och vi har få kommuninvånare som ska stå för den kostnaden.

Driften av vattenverken finansieras till viss del med skattemedel, men även med taxor för de boende.

– Vi måste ha många verk eftersom vi är en väldigt stor kommun till ytan, med många utspridda byar och tätorter.

Att det i undersökningen ser ut som att Sollefteå har höga avgifter på avfallshanteringen är dock missvisande enligt Hans-Åke Eriksson.

– Egentligen är det inte dyrare här, men de räknar utifrån att man skulle ha sophämtning varje vecka. Att ha det varje vecka blir dyrt, men nu har vi ju bara sophämtning varannan vecka. Vi brukar rekommendera fastighetsägarna att ha ett extra kärl i stället.

Ser man till hela landet är det allra dyrast i Tanum i Bohuslän. Där betalar de boende 2169 kronor per månad för el, värme, avfall, avlopp och vatten i en trerumslägenhet. Billigast är det i Luleå, där motsvarande kostnad är 1258 kronor.

Billigaste och dyraste kommunerna i Västernorrland:

Kommuner med högst månadskostnad för trerumslägenhet:

1. Sollefteå1949 kr

2. Kramfors1890 kr

3. Ånge1875 kr

Kommuner med lägst månadskostnad för trerumslägenhet:

1. Härnösand1678 kr

2. Sundsvall1711 kr

3. Timrå1823 kr

Mer läsning

Annons