Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Höga kusten AB behöver Junsele"

Den sista mars fattas de formella besluten att bilda Höga Kusten AB, Ångermanlands nya turistbolag. I inre Sollefteå har intresset kanske inte varit på topp. Men nu har det svängt.
– Höga kusten behöver Junsele, tycker de.

Annons

Tankarna på ett gemensamt bolag som ska driva turistfrågorna för de fyra Ångermanländska kommunerna har funnits länge. För Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik har namnet inte varit något kontroversiellt. De tre kommunerna har en direkt koppling till Höga Kusten. Sollefteås kommun koppling i allmänhet och kopplingen ute i västra i synnerhet är inte lika klar.

Men nu har besöksnäringen i Junsele tänkt till och kommit fram till att det är en ypperlig idé. Sedan i höstas har en grupp med representanter för turistföretagen, med Junsele djurpark i spetsen, diskuterat frågan grundligt. Och nu är de helt på tåget.

– Vi har mycket att ge och faktum är att för 5023 år sedan låg kustlinjen här i Junsele, säger Lars Edin.

Peter Holmqvist, chef för tillväxtavdelningen i Örnsköldsvik, har uppdraget att bilda, den gemensamma organisationen.

– Höga Kusten är ett fantastiskt varumärke. Men de enskilda kommunerna i sig är för små. I Örnsköldsvik har vi inte så mycket att vi kan få turister att stanna de tre till fem dagar som behövs. Men om vi samarbetar så har vi den möjligheten. Man kan till exempel bjuda på paket som innehåller både ett besök på djurparken och i Skuleskogens nationalpark, säger han.

Visit Sweden, den nationella turistorganisationen, har som mål att besöksnäringen fram till 2020 ska expandera med 100 000 nya jobb. Rent statistiskt borde 800 av dessa jobb hamna i Ångermanland.

– Men de kommer inte på en gång. Det kan ta tid men nu börjar det jobbet, säger Peter Holmqvist.

Visit Sweden har också pekat ut de resmål man tror kommer att var intressanta och ha största utvecklingspotentialen i Norrland i framtiden. De pekar ut Åre, "Swedish Lappland" och Höga Kusten.

– Där ligger vi väldigt bra till mitt mellan Lappland, havet och fjällen, säger Lars Edin.

Redan i fjol började man så smått arbeta med de här tankarna och det har plockats ut tio dragare i landskapet som man tror extra mycket på. Bland dem finns för övrigt redan Junsele djurpark och Hallstaberget.

Nu under februari och mars ska frågan behandlas politiskt i de fyra kommunerna och som av en händelse är det fullmäktigesammanträde i alla fyra kommuner den 31 mars. Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S) är själv positiv till bildandet av ett gemensamt bolag. Men vilket beslut det blir vill hon inte sia om redan nu.

Mer läsning

Annons