Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög medelålder bland de förtroendevalda

Annons
Hög medelålder bland de förtroendevalda

28 procent av ledamöterna i närings- och utvecklingsnämnden är under 40 år.

I kommunfullmäktige är siffran 1,1 procent och i fastighetsnämnden finns ingen så "ung" över huvudtaget.

Även i fritids- och turistnämnden är medelåldern hög. Den yngste ordinarie ledamoten är 43 år.

Den nuvarande åldersfördelningen bland alla förtroendevalda i kommunen visar att de flesta är födda på 40- och -50-talen, ingen är född på 80-talet och fem är födda på 20-talet. Det finns totalt 176 förtroendevalda i ett 30-tal styrelser och nämnder från fullmäktige till stiftelsen Ramsele musikfond.

Det är stor skillnad på medelåldern i de olika nämnderna och styrelserna inom kommunen.

Den näst yngsta nämnden, närings- och utvecklingsnämnden har de yngsta ledamöterna.

Fastighetsnämnden, som är en halvårsgammal nämnd, har däremot inga ledamöter som är yngre än 45 år, och fyra av tio ledamöter där är 66 år och äldre.

I socialnämnden är två av de ordinarie ledamöterna födda på 70-talet men i vård- och omsorgsnämnden finns ingen ordinarie under 40 år.

Både socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden har relativt många kvinnor som ordinarie ledamöter. I vård- och omsorgsnämnden är fyra av elva ordinarie ledamöter kvinnor och i socialnämnden finns två kvinnor och fem män på ordinarie poster.

I fritidsnämnden finns en kvinna bland de sju ordinarie ledamöterna och av fastighetsnämndens fem ordinarie ledamöter är en enda kvinna.

Flest unga ledamöter till antalet finns i kommunfullmäktige, där nio av ledamöterna är 40 år och yngre i en församling som består av 51 ledamöter och 27 ersättare.

I barn- kultur- och utbildningsnämnden har det skett stora förändringar under mandatperioden på grund av avhopp från nämnden. Nämnden skall ha elva ordinarie ledamöter och elva ersättare, men ännu finns inte ledamöter till alla poster. Det är socialdemokraterna som fortfarande rekryterar ledamöter som ersättare till de som lämnat nämnden.

I barn-, kultur- och utbildningsnämnden dominerar kvinnorna. Sex av de elva ordinarie ledamöterna är kvinnor

I kommunstyrelsen finns tretton ordinarie ledamöter, där sex är kvinnor. Bland ersättarna finns sju kvinnor bland de tretton.

Äldst bland de ordinarie ledamöterna i kommunstyrelsen är Arvid Jönsson (v), 71 år och yngst är Urban Grenmyr (kd), 48 år.

Nomineringsarbetet inför höstens val pågår för fullt i alla partier.

I första hand gäller det att hitta kandidater till de 45 platserna i kommunfullmäktige och därefter är det dags att tillsätta platserna i de olika nämnderna och styrelserna.gaje blixt

Mer läsning

Annons