Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk källa öppnad i gamla apotekshuset

Det underjordiska stenvalvet i Sollefteå glittrar av kattguld när Kjell Åström sveper över de skrovliga väggarna med ficklampan.

– Fantastiskt, jag trodde inte att den skulle vara så här stor, säger han.

Annons

Källan ligger rakt under det gamla apotekshuset i Sollefteå, nuvarande kommunbiblioteket och museet. En gång var den navet för tillverkningen av medikamenter och medicinska preparat i 1800-talets apotek.

Källan finns tydligt utmärkt på de gamla ritningar av apotekshuset som återfinns i museets samlingar. Huset ritades av arkitekt Niklas Wahrgren och byggdes upp i slutet av 1800-talet.

Museichef Kjell Åström tar fram ritningen över källarplanet.

– Där är den, säger han och pekar på en ockrafärgad rektangel i nedre vänstra hörnet av våningsplanet.

Strax intill källan finns ett "Rum för inpackning af vatten m.m.", en vinkällare, rum för "syra och sprit" och mycket annat som var användbart för dåtidens läkekonst.

– Vi visste att källan fanns här. Men den har varit stängd väldigt länge, gömd under en massa bråte, ingen av oss hade egentligen sett den, säger Kjell Åström.

I samband med de pågående diskussionerna om framtidens kulturhus gjordes en genomgång av lokalerna. Då väcktes nyfikenheten.

– Vi ville undersöka om det fortfarande fanns vatten i den.

Den kärvande luckan i golvet öppnas med ett bräckjärn. Där nere, i stensvalt mörker, blänker källans glasgröna, klara vatten.

– Det togs vattenprover för 29 år sedan som visade att vattnet var fullt tjänligt. Man använde det ju i apoteksverksamheten in på 1900-talet. Vi har skickat in nya vattenprover till Umeå för analys.

Iförd gymnastikskor och shorts klättrar museichefen ned i det djupa hålet. Vattnet är kallt och det muttras lite därnere innan han tänder ficklampan.

– Men oj, den är väldigt stor. Får jag en tumstock, ekar rösten.

Det iskalla vattnet stiger allt högre när han vadar längre in i den fyra meter djupa, vattenfyllda källaren. Mätningen visar att den stenkista som innesluter källan är närmare fyra meter lång och drygt en meter bred.

– Kanske kan vi öppna upp den och göra den tillgänglig för besökare, funderar Kjell Åström när han klättrat upp.

Kanske är källan besläktad med de gamla hälsokällor i och omkring Sollefteå som ansågs ha hälsobringande vatten – Trefaldighetskällan på Övergård och den helande källan i Sånga kyrka, vars vatten man fortfarande kan provsmaka.

– Apotekshuset byggdes säkert just här med tanke på att källan fanns här. Vem vet vad den haft för funktion innan det, säger Kjell Åström.

Mer läsning

Annons