Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het diskussion på presskonferensen – men kirurgakuten förblir stängd: "Djupt tragiskt för personal och patienter"

Kirurgakuten på Sollefteå sjukhus kommer att hålla fortsatt stängt fram til den 20 november. Det står klart efter en stundtals kaotisk presskonferens på fredagen där det bland personalen bitvis rådde upploppsstämning.

Annons

Helena Toss,  specialistläkare på anestesikliniken, är kritisk mot Leif Israelsson och Nina Fållbäck Svensson.

Sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson och länsklinikchef Leif Israelson fanns på plats för att berätta om det aktuella läget. Fållbäck Svensson berättade att de arbetat aktivt med bemanning av både läkare, specialister i kirurgi och sjuksköterskor under våen och sommaren.

– Svårigheten att kunna bemanna på ett patientsäkert sätt gjorde att vi löste situationen genom att stänga akuten undr sex veckor i sommar , säger Fållbäck Svensson och poängterar att stängningen hittills inte föranlett några incidenter eller avvikelser vad gäller patientsäkerhet.

Men under sommaren har situationen förvärrats och ledningens bedömning är att det inte går att öppna akuta kirurgin. Därför har man nu beslutat att förlänga sommarstängningen fram till och med den 20 november. Om man måste fortsätta hålla stängt efter det datumet blir det en politisk fråga.

På presskonferensen fanns ett fåtal journalister och några politiker. Men en väldigt stor del personal strömmade också till och tonläget blev delvis väldigt högt när personalen inte gavs möjlghet att ställa frågor.

Det struntade de flesta i och det blev en het debatt ändå.

– Jag har ingenting elakt att säga om Nina Fållbäck Svensson, Inger Bergström, Johan Nilsson eller Leif Israelson vad gäller deras personer eller övriga profession. Men utifrån mitt perspektiv har deras ledarskap varit en katastrof för Sollefeå sjukhus med fokus på Ådalen, kirurgikliniken och ortopeden. Det är för mig obegripligt att de kan fortsätta sitt arbete med gott samvete, säger Helena Toss, specialistläkare på anestesikliniken.

– Min åsikt är att våra politiker totalt misslyckats med att tillsätta tjänstemän som kan driva en rättvis, patientsäker och kostnadseffektiv vård vad gäller invånarna runt Sollefteå. Just nu är föraktet för ledningen bland personalen på sjukhuet kompakt. De anställda har totalt tappat framtidshoppet och detta går ut över patienterna, säger Helena Toss.

Nina Fållbäck Svensson betonade också att man inte jobbade för att nedmontera Sollefteå sjukhus, ett påstående som väckte starka reaktioner.

Mårten Svensson fick under presskonferensen bekräftat det han befarade i våras, att akuta kirurgin skulle bli fortsatt stängd efter sommaren.

Mårten Svensson, specialistläkare allmän medicin och studierektor i Ådalen för AT– och ST–läkare, levererade ordentliga salvor mot ledningen och i synnerhet Leif Israelsson.

– Det här förutspådde vi redan i våras. Vi har förstått hela spelet och vart det är på väg. Ska man rekrytera måste man förbereda det redan året innan och det påtalade vi förra hösten.

– Men det hände ingenting och det har inte hänt någonting under våren heller. Man har helt enkelt inte vidtagit de rekryteringsåtgärder som måste till. Det är helt enkelt så att de inte vill ha någon verksamhet här i Sollefteå, dundrade Mårten Svensson.

Länsverksamhetschefen Leif Israelsson tillbakavisade den kritik som framfördes gällande att de inte gjort tillräckligt med avrop för att lösa bemanningen.

– Vi har försökt att rekrytera men hade problem redan i våras. Sedan har det ökat under sommaren och därför tvingades vi ta det här beslutet.

Ni har inte lyckats rekrytera personal i tillräcklig omfattning hittills, ärligt talat tror du att ni kommer att kunna öppna igen efter 20 november?

– Vi arbetar utifrån att det finns en chans.

Sjuksköterskan Eva Sköld har arbetat vid både sjukhuset i Sundsvall och Sollefteå och hon var riktigt upprörd över det besked som lämnades av Nina Fållbäck Svensson och Leif Israelsson.

– Det är bedrövligt. Det är djupt tragiskt med tanke på att sjuksköterskorna i både Örnsköldsvik och Sundsvall har gått på knä hela sommaren. De räcker inte till med ständiga överbeläggningar. Sundsvall nu med 45 överbeläggningar, det fyller upp två tomma avdelningar och det ska de här undersköterskorna, sjuksköterskorna hantera alldeles själv.

– Det här betyder att den här sommaren kommer att fortsätta varje månad året runt. Det är djupt tragiskt för både personal och patienter som blir lidande, sa en tårfylld och märkbart tagen Eva Sköld efter presskonferensen.

MER FRÅN PRESSKONFERENSEN

TV+Text: Politiker kräver landstingsledningens avgång: "En skam för landstinget"

Text: Akutsköterskan rasar mot ledningen: "Det här är en medveten strategi från deras sida"

TV: Fållbäck Svensson: "Lyckligtvis händer akuta saker väldigt sällan"

TV: Israelsson: "Vi har svårigheter att rekrytera på nästan alla sjukhus i landet"

TV: Kommunalrådets attack: "Landstingsledningen agerar nonchalant"

TV: Specialistläkare: "Man sviker befolkningen i Ådalen"

TIDIGARE ARTIKLAR OM AKUTKIRGURIBESLUTET

Läs också: Miljonambulansen kvar i Sollefteå: Allt pekar på fortsatt stängning av akuta kirurgin

Läs också: Akutgruppen tar nya tag: Protesterar med budkavle och målet är landstingskansliet

Läs också: Lars-Gunnar Hultin (V) om akutkirurgin: "Majoriteten har gått och gömt sig"

Mer läsning