Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare koll ska ge kulturlivet en kick

Annons
Hårdare koll ska ge kulturlivet en kick

Kulturföreningarna i Sollefteå måste från och med i år bättre redovisa sin verksamhet på särskilda blanketter för att få bidrag från kommunen.

- Tidigare fick de varje nytt år en summa pengar att disponera som de ville utan att någon kollade upp vad de egentligen gjorde, säger Ann-Gerd Strömquist (s) som tillsammans med Birgitta Lind (v), Inger Svanberg (fp) och kulturintendent Jan Molander har arbetat fram förslaget på nyordningen.

Närings- och utvecklingsnämnden som handhar frågan har ännu inte tagit något beslut men i förra veckan kallades kulturföreningarna till information.

Det finns i Sollefteå 34 kulturföreningar som får bidrag. 25 av dem får ett mindre bidrag på mellan 5 och 15 000 kronor och 7 av dem får större bidrag på mellan 35 och 170 000 kronor.

- Vårt uppdrag är att se till att skattebetalarnas pengar används på bästa sätt därför vill vi ha bättre kontroll på vad föreningarna gör med sina pengar. Istället för att fritt få disponera en pott pengar får de ett årsbidrag samt en öronmärkt summa pengar så kallade projektpengar som de får ansöka om för vissa enstaka projekt.- Innebär inte detta mer administration. Tiden går åt till att fylla i blanketter istället för att sätta upp pjäser eller öva in musikstycken?

Ann-Gerd Strömquist:

- Inte alls, man måste se långsiktigt. En blankett borde man kunna fylla i om man håller i en kulturell verksamhet. Vi som delar ut bidragen får bättre kunskap om vad som görs dessutom tror jag att det är bra för vissa föreningar att få bättre struktur på sin verksamhet.- Varför räcker inte föreningarnas verksamhetsberättelser. Där kan man ju läsa vad de gjort under hela året.

- Det här nya systemet innebär att man på förhand måste redovisa vad man tänker göra, hur stort arrangemang man tror att det blir och hur mycket man tror att det kommer att kosta.- Vad händer om det inte blir som det var tänkt, om det bara bidde en tummetott av det hela? Måste pengarna betalas tillbaks då?

- Vi har ännu inte diskuterat några sanktionsmöjligheter.- Finns det inte en risk att man i förenklade redovisningar på blanketter skapar ett slags nyckeltalsmodell där de som producerar mest och har störst publik får mest bidrag?

- Så får det absolut inte bli. Jag vill verkligen värna om den enskilda människans kulturupplevelse och de små föreningarna.- I det lagda förslaget får Urkults festivalen 70 000 kronor och Musik och Konstveckan i Junsele 170 000 kronor. Det är två stora festivalen i kommunen varför får de inte lika stort bidrag? Ni favoriserar väl inte "finkulturen"?

- Nej, absolut inte. Vi ville helt enkelt ge Musik och Konstveckan en rejäl chans iår. Personligen anser jag att Junsele i dagsläget behöver den här turistsatsningen.

- Dessutom anser jag att festivalerna som lockar folk utifrån borde få någon form av turiststöd istället. De är ju turistmagneter som säljer Sollefteå. Jag kommer att jobba vidare med den frågan.

maria wennberg

Mer läsning

Annons