Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är konsekvenserna av den stängda akutmottagningen i Sollefteå

Fler och längre sjukresor. Nära resursförstärkningar i Örnsköldsvik. Patientökningar i Sundsvall, men inom marginalen. Det är några av konsekvenserna för sjukvården i länet efter att akuta kirurgin- och ortopedin stängde vid Sollefteå sjukhus i måndags.

Annons

Det här framkom efter att landstinget i Västernorrland gjort första bedömningen och gått igenom de första rapporterna av konsekvenserna. Det skedde i ett möte där chefsläkare Per Skude, företrädare för kirurgi, ortopedi, akutmottagningarna samt tillförordnade sjukvårdsdirektören Christine Bylander, medverkade.

Chefsläkare Per Skude

– Vi har en extra ambulans insatt i länet med anledning av att vi stängt akuta kirurgin-och ortopedin i Sollefteå. Följderna så här långt har blivit något fler och längre transporter.

– Det var lite struligt med rutinerna alldeles i början. Men vi har inga missöden eller vårdskador, och vi känner att vi är på rätt väg.

Läs också: Stängd akut – då hamnar ideell förening i kläm: "Finns folk som är desperata"

Sjukresorna har alltså blivit fler och längre, och konsekvenserna av stängningen i Sollefteå märktes framför allt i Örnsköldsvik under de första dagarna:

– Vi hade en ökning av volymen i Örnsköldsvik under dag ett och två, och då förekom det diskussioner om resursförstärkningar. Men sedan lugnade det ned sig och det är samma styrkor fortfarande.

Även i Sundsvall ökade trafiken i form av fler patienter än tidigare.

– Ökningen i Sundsvall har man klarat inom marginalen.

Läs också: Sexårig flicka dog efter cykelolycka – nu anmäls akutmottagningen i Örnsköldsvik

I Sollefteå däremot har det som väntat varit en minskning jämfört med tidigare genom att många patienter hänvisats till just Örnsköldsvik och Sundsvall.

Per Skude tycker att förändringen som skett i Sollefteå fått ungefär de följder man hade förväntat sig. Lite struligt i början, men eftersom har allt flutit på bättre.

Känner du någon oro framöver för konsekvenserna av den stora förändringen i Sollefteå?

– Nej, det gör jag inte, men naturligtvis råder fortfarande skärpt uppmärksamhet av rutinförändringarna.

Har det framförts några synpunkter från medborgarna i länet efter stängningen i Sollefteå i måndags?

– Det har framförts synpunkter och jag har tre mejl som hänvisats direkt till mig i min inbox som rör förändringen av akutmottagningen i Sollefteå.

En extra ambulans finns tillgänglig över hela länet. Är det aktuellt med att komplettera med taxiresor också?

– Nej, det förekom diskussioner tidigare men det är inget förstahandsalternativ, utan vi förhåller oss till våra traditionella sjuktransporter. Vi vill inte skruva för mycket i systemet.

Stämmer uppgifterna om att den extra ambulans ni satt in bemannas till 100 procent av personal på övertid?

– Det är klart att det blir övertid när man skjuter till en extra bil. Men om det är personal på övertid fullt ut kan jag inte svara på.

Uppföljningar till följd av bland annat den här förändringen i landstinget fortsätter kontinuerligt ett par gånger i veckan.

Läs också: Akutens sommarstängning upprör personalen: "De har försatt oss i en jävlig situation"

Mer läsning

Annons