Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvmiljardaffär i Sollefteå klar - Nu äger kommunen kraftverket

Nu är köpkontraktet påskrivet och pengar har bytt ägare. Sollefteåforsen är från och med den 1 juli Sollefteå kommuns eget kraftverk.

Annons

Affären gjordes upp på Hotell Hallstaberget i Sollefteå där Torbjörn Tärnhuvud, vd för Uniper, ägaren, skrev under de nödvändiga handlingarna tillsammans med Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

– Det känns stort, och högtidligt, säger Elisabet Lassen.

Det handlar om mycket pengar, kommunmedborgarnas skattepengar.

– Ja, men vår bedömning är att det här är en bra affär för framtiden. Förnyelsebar energi är hårdvaluta som kommer att bli än med värdefull i framtiden, säger hon

Torbjörn Tärnhuvud och Elisabet Lassen skriver under kraftverksaffären.

Om kommunalrådet gladde sig åt affären så var Torbjörn Tärnhuvud, vd för Uniper Sverige, betydligt mer återhållsam.

– Det jättetråkigt, vi vill egentligen inte alls sälja, säger han.

Att ett vattenkraftverk av den här storleken kommer ut på den öppna marknaden är väldigt ovanlig. Enligt Torbjörn Tärnhuvud är det helt unikt. Bakgrunden är att Eon, som tidigare ägde halva Sollefteåforsen tillsammans med kommunen, organiserades om. Vattenkraften flyttades över till ett nytt bolag, Uniper.

I och med den förändringen var Eon enligt bolagsordningen och avtalet med Sollefteå kommun, tvungna att erbjuda kommunen att köpa ut hela kraftverket.

– Annars hade vi inte sålt. Vår affärsidé är ju att äga och driva kraftverk och det hade vi velat fortsätta med här. Det har fungerat bra, säger Tärnhuvud.

Sollefeåforsen, kraftverket mitt i stan.

Sollefteå kommun funderade länge, anlitade diverse expertis och kom så småningom fram till att man skulle köpa. På det fullmäktigesammanträde där beslutet togs var emellertid moderaterna, liberalerna och större delen av centern emot köpet.

Men majoriteten klubbade igenom beslutet och nu är affären klar. 400 miljoner kronor kostade halva kraftverket. Dessutom löstes en kredit på 120 miljoner kronor in så totalt 520 miljoner kronor har det kostat.

Torbjörn Tärnhuvud vill inte närmare kommentera priset eller om Sollefteå kommun gjort en bra affär. Han konstaterar bara att det här är vad kraftverket kostar och att kommunen kommit fram till att man vill köpa.

– Det måste man respektera, säger han

Rent praktiskt förändras ingenting. Uniper fortsätter att driva den praktiska verksamheten. I vart fall fram till årsskiftet. Under tiden ska kommunen lägga ut driften på anbud.

– Vi är intresserade. Vi har redan kunnig personal här i Sollefteå och vår driftcentral i Sundsvall kan Sollefteåforsen, säger Torbjörn Tärnhuvud.

– Vi är väldigt nöjda med det samarbete vi haft med Uniper och glada över att de vill fortsätta, säger Lassen.

Läs också: Fullmäktige beslutade om kraftverksköp.

Läs också: Därför måste Eon sälja kraftverket.

Mer läsning

Annons