Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grusföretag får ingen egen täkt

Annons
Grusföretag får ingen egen täkt

Granlunds grus i Sollefteå har bekymmer. Länsstyrelsen har sagt nej till företagets förslag till bergtäkter och utan krossmaterial kan man inte vara med och konkurrera om jobben.

- På sikt kan vi inte bedriva någon verksamhet lokalt. Det är synd eftersom det är här vi vill verka, säger Mikael Kallin från Granlunds grus.

Sollefteåföretaget anser sig styvmoderligt behandlat av länsstyrelsen och menar att större internationella bolag, till exempel Skanska, har betydligt lättare att få igenom sina ansökningar.

De senaste exemplen handlar om täktansökningar i Sollefteå och Kramfors kommuner. Det första fallet handlar om en bergtäkt i Skärvsta, ett område som ligger mellan två redan befintliga täkter ägda av Skanska och Swerock strax väster om Sollefteå.

Men länsstyrelsen sade nej. Bland annat med motiveringen att täkten skulle hamna i ett rekreationsområde. Det argumentet köper inte Granlunds grus eftersom det i området bland annat ligger en sopstation och ett par skjutbanor.

Granlunds grus försökte då få tillstånd att anlägga en täkt i Vik utanför Prästmon i Kramfors kommun. Men länsstyrelsen sade nej även till det. Miljö- och byggnämnden däremot har sagt ja till delar av ansökan och ärendet ligger just nu hos miljödomstolen eftersom Granlunds grus överklagat ärendet dit.

I dagsläget har företaget ingen täkt i Kramfors/Sollefteå-området. Den närmaste finns i Bräcke i Jämtland. Det innebär att de har svårt att vara med och konkurrera om jobben lokalt. Dit hör till exempel upprustningen av Ådalsbanan, byggandet av Botniabanan. Dessutom handlar det om flera vägarbeten och asfaltsbeläggningsjobb.

- Vi tvingas köpa material från våra konkurrenter. Det blir naturligtvis dyrare och dessutom vill de inte alltid sälja, säger Kallin.

För tillfället har Granlunds grus sina huvudsakliga arbeten inom Stockholmsregionen. Personalen, ett tiotal anställda, är skrivna inom Sollefteå och Kramfors kommuner. Men går det inte att få bergtäkter lokalt ser de igen framtid och då går det heller inte att vara kvar i området.

Mikael Kallin och de övriga på Granlunds grus tycker att länsstyrelsen ska se inte bara miljömässigt utan även näringspolitiskt på ansökningar från lokala företag. De menar att den behandling de utsatts för snedvrider konkurrensen.

Det är för övrigt ett faktum som redan blivit ett problem i Stockholm där det råder brist på bergkross Där befaras att det under de kommande 10-15 åren kan uppstå lokala monopol för bergkrossmaterial. Situationen är enligt Granlunds grus på väg att bli likadan i Västernorrland och det kommer att påverka priserna.

jörgen sundin

0612-771761

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons