Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Graningegården HVB-hem i Sollefteå stängs – ungdomarna flyttar till Umeå

HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Graninge utanför Sollefeå stängs i sommar. Umeå kommun, som är huvudman för barnen, har beslutat att "flytta hem" dem.

Annons

– De flyttar till Umeå i juni, efter skolan, säger Christian Blomberg, vd för Västernorrland utveckling och omvårdnad, anläggningens ägare.

HVB-hemmet vid Graningegården stängs i juni.

Blomberg och hans företag köpte Graningegården i Graninge bruk för flera år sedan. Urpsrungstanken var att starta ett HVB-hem för missbrukare. Under fjolåret började man umgås med tankar på att starta ett asylboende.

Företaget fick också ett avtal med Migrationsverket, men det fanns invändningar mot brandsäkerheten och ventilationen så det fullföljdes aldrig.

I höstas hörde Umeå kommun av sig och man kom överens om att starta ett HVB-hem för ensamkommande flykting barn, med Umeå kommun som huvudman. Umeå hade problem att hitta boenden på hemmaplan.

Men nu har det förändrats.

– Det var en väldigt stor tillströmmning ensamkommande i höstas. Det är det inte längre och då vill många kommuner att ungdomarna ska etableras i den kommun de initialt placerats i, säger Christoffer Blomberg.

På Graningegåren har det sedan i oktober bott 15 ungdomar. Verksamheten har haft 12 anställda. Hälften har pendlat från verksamheter i Sundsvall. Timrå och Härösand, där Västernorrland utveckling och omvårdnad, har sin huvudsakliga verksamhet. Hälften får jobba vidare inom de versamheterna.

– Men den andra hälften måste tyvärr sluta, säger Blomberg.

Vad händer med Graningegården nu?

- Vet inte. Över sommaren kommer vi att använda Graningegården som ett utflyktsställe för den övriga verksamheten. Det är väldigt fint här, säger Blomberg.

Efter sommaren ska han ha funderat ut vad anläggningen ska användas till mer permanent i framtiden. Med tanke på företagets inritkning mot vård- och omsorg så lär det bli någon sådan typ av verksamhet.

Men att försöka bli ett asylboende igen är inte aktuellt.

– Nej, vi har övergett den tanken. Vi tycker att det skulle bli för litet och trångt. Migrationsverket minikrav är ju plats för 50 personer. Då kan man inte göra det jättebra och då ska vi inte göra det, säger Blomberg.

Lär också: Graningegården skrev avtal med Umeå kommun.

Mer läsning

Annons