Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger liv åt Ukrainas landsbygd

/

För sex år sedan satte Junselebon Stefan Stolt plogen i Ukrainas vanskötta jord.

I dag brukar han 3000 hektar mark med 18 fast anställda.

– En fantastisk resa, summerar han.

Annons

Det började med fotboll.

Den nya ukrainska tränaren i Junsele imponerades av det lantbruk Stefan Stolt byggt upp och bjöd ned honom till Ukraina.

– Jag fick upp ögonen för hur mycket bra åkermark det fanns. Och hur dåligt skött den var, säger Stefan Stolt.

Det är torsdag och bara någon timme sedan Stefan Stolt kom tillbaka från Yarmolintsy – en liten kommun med 26 000 invånare. Hit åker han tio till tolv gånger per år för att sköta det lantbruk han driver i området.

– Ibland är jag borta bara några dagar, ibland flera veckor. Det beror på vad som finns att göra, säger han.

Men det var den första resan till Ukraina som förändrade hans liv. Då drev han fortfarande lantbruk i Junsele, med bland annat uppfödning av grisar och köttdjur.

– Jag hade byggt upp min verksamhet ganska stort, men började bli ordentligt trött på den svenska jordbrukspolitiken, säger han.

– Det finns så många krav och regler, vilket i och för sig är bra. Men sedan ska man konkurrera med importerat kött som föds upp helt i strid mot svensk lagstiftning. Det är svårt att få den ekvationen att gå ihop.

I Ukraina var läget annorlunda. Och där fanns tusentals hektar obrukad mark.

– Jorden är otroligt bördig. Jag tyckte att det skulle vara intressant att prova på att driva lantbruk där nere, säger han.

I samband med mottagandet av Anders Walls stipendium berättade Stefan Stolt om sin idé. Han fick omedelbar respons från intresserade medfinansiärer, vilket så småningom resulterade i 2000 arrenderade hektar i Yarmolintsy.

– Det var inte bara marken som låg i träda, hela byn var nergången. Byggnader hade rasat ihop och vägen var helt obrukbar. Men det bodde ändå ett par tusen i byn; de levde till största delen på självhushållning och hade nästan inget kapital.

Med hjälp av tre anställda började arbetet med att odla upp marken. Finanskrisen 2008 var ett kraftigt avbräck.

– Vi var nära konkurs. Och det var tufft ett par år efter krisen, men sedan vände det. Nu går det bra, summerar Stefan Stolt.

I dag räknar Stefan Stolt 18 fast anställda i Ukraina. På de numera 3000 hektaren växer vete, raps, majs, soja, maltkorn och solrosor. Samtliga grödor har valts med tanke på lönsamhet och vad som passar att odla i de ukrainska jordarna.

– Solrosutsäde är det senaste vi satsar på, det köps upp av ett franskt bolag, berättar han.

– Även maltkornet köps upp av fransmän. Majs och soja är stort på världsmarknaden, medan vetet till stor del används inhemskt i Ukraina. Rapsen går till stor del ut i Europa.

Lantbruket i Ukraina drivs som ett aktiebolag med 14 delägare; ett svenskt holdingbolag är helägare av det ukrainska dotterbolaget. Och den svenska satsningen har gett en hel del sidoeffekter.

– Med lite draghjälp – bland annat från kommunen, eftersom vi betalar skatt där – har vi bland annat gjort i ordning vägen. Vi har också ordnat gatlyse, skaffat utbildningsmateriel till skolan, hjälpt till att renovera sjukstugan och en hel del annat.

Medaljen, som Stefan Stolt nyligen erhöll av Yarmolintsy kommun, säger det mesta – att ett av länets bästa jordbruk byggts upp på bara fem år med stort socialt ansvar från företagets sida.

Mer läsning

Annons