Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdskött tar nya vägar

/

Ett eget gårdsslakteri. Ett lokalt nätverk av köttbönder. En egen gårdsbutik i Sollefteå.
Ångermanländskt gårdskött tar nya vägar.
Stig Tjärnberg, lantbrukare utanför Ramsele, är en av de drivande krafterna.

Annons

Gårdsköttet är på väg ut i samhället. Köttlådor säljs redan av många bönder och "Bondens frys" står uppställd lite här och var.

Nu startar ett köttnätverk med bas i Sollefteå kommun; ett av naven är det gårdsslakteri som snart tas i bruk hemma hos Stig Tjärnberg i Västansjö, ett par mil utanför Ramsele.

– Vi är flera bönder i området, ända ned mot Bollsta, som ska samarbeta. Totalt kommer ungefär 300 djur att gå till slakt varje år, säger Stig Tjärnberg.

Hemma på gården står ett helt nybyggt slakteri som väntar på att tas i bruk. Tanken är att djuren ska slaktas hemma på gården i en så stressfri miljö som möjligt.

– Kalvarna ska få dia längre; både kor och kalvar blir friskare av det. När kalvarna kommer till mig, vid åtta månaders ålder, får de gå på ranchdrift med stora ytor och rejäla ligghallar. Innan slakten i oktober, efter en extra betessäsong, får de vara i en speciell hall. De behöver aldrig flyttas innan avlivningen.

Ett samarbete med Nordkött och chark i Timrå ska säkra förädlingen av köttet, även om det också finns möjligheter hemma på gården. Nu på måndag visar Nordkött restaurangstyckning för speciellt inbjudna kockar.

– Målet är att satsa på det om intresse finns. Idealet vore att kunna leverera till en kedja av restauranger i vårt eget område, där kan vi hitta samordningsvinster.

Men även annan försäljning planeras. I Sollefteå kommer man så småningom att öppna en gårdsbutik och utlämningsställe för bland annat köttlådor.

– Men vi ska knyta till oss mathantverkare och odlare från närområdet. Vi kommer också att ta in fisk och viltkött som hjort och älg. Vi vill ta vara på de råvaror som finns, säger Marianne Hansson, lantbrukare i Edsele.

För att nå en större kundkrets måste maten komma till människorna.

– Sollefteåborna ska kunna knyta an till lokala odlare och skapa relationer. Vi måste dit folket finns, vi vill nå vardagshandeln, säger Marianne Hansson.

Grön mat och miljötänk är en del av konceptet. Hemma på gården har Stig Tjärnberg installerat en stor solcellsanläggning som kan ge upp till 40 000 kWh per år. Han ska dessutom sälja de största jordbruksmaskinerna.

– Jag hyr in maskiner när de behövs. Det blir faktiskt billigare, och man klarar husbehoven med en väldigt liten traktor, säger han.

Att köttet ska vara marmorerat och av god kvalitet är ett viktigt mål.

– Köttkunskapen saknas i många led i dag. Varken konsumenter eller butiker vet hur de olika delarna av ett djur ska användas. Vi vill ändra på det, säger Stig Tjärnberg.

Mer läsning

Annons