Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammaldags julmarknad med hantverk

/
  • Sture Persson stekte kolbullar efter hemligt recept åt Sollefteå Folkdansgille.
  • Det var en hel del folk i rörelse mellan de olika försäljarna.
  • Lisbeth Eriksson är ganska ny i marknadssvängen och sålde bland annat ljusmanschetter, muggar och julgranspynt i keramik.
  • Ulla Sehlstedt köpte ett vackert pärlhalsband med ett tänktvärt budskap på en hjärtberlock av Cathrine Rolén.
  • EXTRA-/ETTABILD om det behövs till artikeln om julmarknaden på Ådalsbyn

På lördagen hölls en gammaldags julmarknad på hembygdsgården Ådalsbyn i Sollefteå. Lite pudersnö på marken blev pricken över i:et.

Annons

För första gången höll man en julmarknad på Ådalsbyn, man har tidigare arrangerat Jul på Ådalsbyn under adventshelgerna, men ifjol föddes idén om en riktig, gammaldags julmarknad.

– Vi ville ha en julmarknad utan plast, med hemmagjorda, gedigna varor. Stämningen blir ju väldigt gammaldags här nere bland stugorna, och att det kom lite snö inatt gjorde ju bara stämningen bättre! tycker Pernilla Andersson som har varit med och arrangerat julmarknaden genom hembygdsföreningens hantverksgrupp.

Hantverksgruppen har lagt ner ett ordentligt jobb på att få marknaden välkomnande, borden lånades av Kajsa Kavat-marknaden och hämtades i Ramsele.

Många av stugorna på Ådalsbyn hade också öppet så besökarna kunde se sig om, bland annat hade tomten en bänk med fårskinn i ett hus där han tog emot barnens önskelistor på eftermiddagen.

– Och vi har en riktig tomte, med äkta skägg, som kommer gå omkring här med en fackla och dela ut godis till barnen, avslöjar Pernilla Andersson. Hon berättar att de hoppas på över 200 besökare, men eftersom det var julsugna människor på plats redan en halvtimme innan marknaden öppnade så känns det inte så svårt att nå upp i det antalet.

Man kunde köpa allt möjligt i textilväg, hemslöjd och ätbart på marknaden. Ulla Sehlstedt passade på och köpte ett rosa pärlhalsband hos Cathrine Rolén.

– Jag har pysslat hela mitt liv, men jag fastnade för pärlorna för 3-4 år sedan. Så när ungarna kommer och letar mig hittar de mig oftast i pärlhörnan! skrattar Cathrine och stoppar ner Ullas halsband i en liten påse.

Mer läsning

Annons