Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gågatan i Sollefteå frossar i matställen

Sollefteå har förmodligen ett av Sveriges restaurangtätaste stråk.
Efter gågatan – en sträcka på 300 meter – finns nämligen möjligheteratt köpa någon form av mat från inte mindre än 11 olika matställen.
Det innebär ett matställe per 27,27 meter.

Annons

Läs också: Grilla stora köttbitar

– Va, är det verkligen möjligt, undrar Lena och Bengt Karlsson som turistar i Sollefteå över midsommarhelgen, och tillägger med ett leende:

– Det här är världsklass.

Så sent som för ett halvår sedan var siffran uppe i 12 matställen, men sedan stängdes dörrarna till anrika hotell Appelbergs som också ligger efter gågatan.

I Sollefteå tätort bor inte mer än drygt 8 500 personer och då kan man ju fråga sig hur det kan vara ett sådant framgångsrikt koncept som det förefaller vara att driva ett matställe efter gågatan i centrum.

Är det så att Sollefteåborna har en matkultur över genomsnittet i landet eller/och finns det andra aspekter som grundar sig bakom Sollefteåbornas stora aptit på mat?

– Hemlagad mat direkt serverad på tallrik är ingenting man kan köpa på nätet, det kan bidra, menar några av restaurangägarna.

Läs också: Sollefteå får ny matvaruaffär i centrum: "Jag tror verkligen på den här satsningen"

Men oavsett så kan alla som promenerar efter gågatan i centrum frossa i mat och på "gågatan-menyn" erbjuds i stort sett allt. För här kan du allt från en enkel korv med bröd till avancerade kött/fiskrätter samt mat som symboliserar andra kulturer.

– Man märker tydligt att folk är bra på att vara ute och äta framför allt luncher. De gillar även att gå på caféer. Sedan vet jag att många från till exempel Kramfors åker till oss och äter för att vi har ett bredare utbud av restauranger i Sollefteå. Det är positivt, säger David Eklöf på Old Oak och Strömsborg.

Jörgen Andersson på Bowlingen inflikar:

– Visst önskar man att det går bra för alla. Men det har varit turbulent också under vissa perioder med konkurser och ägarbyten. Sedan tror jag nog att alla skriver under på att det är en överetablering under vissa perioder eftersom det är framför allt på fredag- och lördagkvällar som folket går ut och äter.

– Luncher däremot är bra överlag.

Malin Lindström från Handel i Sollefteå är glad och stolt över det breda utbud som finns på matställen efter gågatan i synnerhet och Sollefteå i allmänhet.

– Det här är jättebra och jag vet att det är många som pratar om det, säger Malin, och tillägger:

– Att det finns så många matställen tror jag delvis beror på att vi ser det i allt högre utsträckning som en upplevelse att gå ut och äta i en trevlig miljö. Och upplevelser är vi beredd att lägga pengar på.

Läs också: Ny restaurangsatsning i Sollefteå: "Vi ska sticka ut och erbjuda det där lilla extra"

Gågatans 11 matställen:

Old Oak

June Hin

64:ans grill 2

Mango

Grill House

Lilla Cafét

Bowlingen

64:ans grill

Lime

Nakan Thai

Kajsas Restaurang och Pizzeria

Old Oak, June Hin, 64:ans grill 2, Mango, Grill House, Lilla Cafét, Bowlingen, 64:ans Grill, Lime, Nakan Thai, Kajsas Restaurang och Pizzeria.

Övriga 15 maställen inom Sollefteå tätort:

Pizzeria Diana, Café Petter, Restaurang City, Remsle Pizzeria, Reastaurang Nipan, Camping Cupolen, Strömsborg, Restaurang Orren, Önsta Pizzeria, Albagrillen, Restaurang Hågesta , Västanbäck, Hotell Hallstaberget.

Malin Lindström i Handel Sollefteå gläds över det stora restaurangutbudet i Sollefteå.

Mer läsning