Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för laxen?

/
  • I oktober 2007 öppnades laxtrappan i Gottne, nordväst om Örnsköldsvik. Anläggningen som hjälper lax och havsöring att ta sig upp för Utterån kostade ca 12 miljoner kronor.

Laxtrappor eller andra vandringsvägar för fisken i Ångermanälven har det pratats om länge. Men det har stannat vid prat. Ingenting har hänt. Förrän nu. Sollefteå kommun vill gå med i ett pilotprojekt som ska utreda möjligheterna att återigen ge fisken möjlighet att vandra västerut.

Annons

I förstudien ska man gå igenom de vattendomar som gäller, ta fram en dokumentation av den historiska fiskvandringen samt göra en fältinventering av lekplatser med mera. En sådan studie har genomförts i övre Ångermanälven, Vilhelmina kommun. Nu går man vidare och tar sig an nedre Ångermanälven. Från Sollefteåforsen till Moforsen, Resele, i Ångermanälven och från Sollefteå upp till Edsele i Faxälven.

– I övre Ångermanälven fann vi att det finns möjligheter att bygga vandringsvägar och jag tror att det skulle vara möjligt i nedre delen också, säger Micke Strömberg från Vilhelmina Model Forest, som genomfört studien tillsammans med representanter från Vattenmyndigheten, Fiskeriverket, Naturskyddsföreningen med flera. Att så många tunga instanser är med beror på att man ser studien som ett intressant pilotprojekt för framtiden.

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Sollefteå har sagt ja till att låta pilotprojektet fortsätta i Sollefteå. Slutligt beslut fattas av kommunstyrelsen.

Annons