Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstelärarna tillsatta

/

Nu är samtliga 13 förstelärartjänster tillsatta i Sollefteå och Kramfors.
– Det känns jättekul och lite hedrande att få vara med och utveckla undervisningen, säger Carina Nilsson Stenklyft, ny förstelärare på Nipanskolan i Sollefteå.

Annons

I år har regeringen avsatt 187 miljoner kronor till de nya förstelärartjänsterna. I Sollefteå har sex tjänster tillsatts.

Lärarna får en löneökning på 5000 kronor var, vilket finansieras med statsbidrag. Förordnandena löper till augusti 2015. Till våren ska ytterligare fyra förstelärartjänster tillsättas i Sollefteå.

– Exakt vad de kommer att göra kan variera litegrann. Men det här är erkänt duktiga lärare som ska driva utvecklingen framåt och inspirera kollegor, säger Åsa Sjödén (S), ordförande i barn- och skolnämnden.

– Nu hoppas vi bara att det här blir en långsiktig satsning från regeringens sida. Det känns oklart i nuläget.

Finns det inte risk för avundsjuka kollegor emellan?

– Jag har inte den känslan.

Är det motiverat med en så stor löneökning som 5000 kronor?

– Det här är jätteduktiga lärare som är värda varenda krona.

Carina Nilsson Stenklyft är en av de lärare som från och med den första oktober har ett förordnande som förstelärare.

– Jag vill jobba med att förbättra och tydliggöra våra skriftliga omdömen och vår dokumentation. Det måste finnas en röd tråd, det ska vara enkelt och tydligt och likadant på hela skolan, säger hon.

Hon ska också gå en kurs i genrepedagogik och vill fokusera på elevernas skrivutveckling. Dessutom ska hon coacha andra lärare, och vill också förbättra samarbetet mellan låg- och mellanstadiet. Inför nästa läsår får hon eventuellt arbetstid avsatt till utvecklingsfrågor.

– På sikt hoppas jag att vi ska kunna ge våra elever bättre förutsättningar att nå målen. Det är bra att det nu finns någon som kan verkställa det här, det är lätt att det bara blir tomt prat.

Mikael Nordendahl är ordförande för Lärarförbundet i Sollefteå. Han tror att förstelärartjänsterna bidrar till att höja statusen på läraryrket, och att fler söker sig till lärarutbildningen.

– Det här öppnar nya karriärmöjligheter inom yrket. Annars är det ganska svårt, om man inte vill blir rektor.

Samtidigt betonar Mikael Nordendahl att så länge ingen extra tid har frigjorts för de nya förstelärarna, ska de inte heller ha extra arbetsuppgifter.

– Om de inte får tid avsatt räcker det med att vara en bra och driven lärare som jobbar för utveckling av undervisningen.

I Härnösand ska sju förstelärar- och en lektorstjänst tillsättas. En lektorstjänst innebär en löneökning på 10 000 kronor. Vilka som får tjänsterna är ännu inte helt klart.

Mer läsning

Annons