Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första björnarna fällda

/

Mikael Somberg i Sollefteå sköt på torsdagsmorgonen den första björnen i länet. Roger Jonsson blev först ut i Örnsköldsvik.

Annons

Roger Jonsson i Österfanbyns jaktlag fällde årets första Ö-viksbjörn strax norr om Österfanby fäbodar vid 11-tiden under torsdagen. Det blev också en viss dramatik i skogen då Jonsson kom väldigt nära inpå den björn han senare skulle fälla.
– Mina hundar, Rapp och Nixon (gråhund och jämthund) gjorde ett bra jobb och fick en "hitträff". Men vi kom in i ganska tät terräng. Det var risigt och tätt, och jag väldigt nära björnen. Jag fick in huvudet i en lucka i riset och såg att det kanske kunde vara en hona med ungar. Då kände jag att det är för farligt att stanna och backade därifrån, säger Roger Jonsson och fortsätter:
– Jag ställde mig på en traktorväg lite längre upp och efter en timme så kom björnen närmare och närmare. Hundarna skällde hela tiden, och björnen började bli rätt irriterad på dem. Då såg jag bättre, det var ingen hona utan en fullt skjutbar hane.
Kort därpå var björnen, en hane på 69 kilo skjuten. Enligt besiktningsmannen var björnen i 3 till 4-årsåldern
– Jag fick en bra träff, men fick skjuta ett skott till för att säkerställa att allt gick rätt.
Är det speciellt att skjuta björn?
– Egentligen är det väl ingenting man ska utsätta sig för med tanke på hur explosiva björnar kan vara. Det finns med lite i bakhuvudet, säger Roger Jonsson som jagat sedan 1976.
Det är dock först på senare år han börjat jaga björn. Björnskinnet behåller Jonsson, men köttet ska säljas av jaktlaget är tanken.
Länets första björn fälldes i Sollefteå av Mikael Somberg.
– Jag tycker inte att det är så märkvärdigt. Som jag ser det så är det ett uppdrag vi fått av länsstyrelsen. Vi ska hålla stammen på den nivå som det beslutats om. Det är inte någon särskilt speciell upplevelse att skjuta just en björn.
Björnen, som var en hane på 122 kilo, fälldes vid sju-tiden på torsdagsmorgonen, och det var andra gången Somberg fällt en björn.
– Jag stod och passade efter en väg och hade hunden ute. Sen hörde jag ljud, så jag var beredd när björnen kom ut på vägen ungefär 80 meter ifrån mig. Jag kunde skjuta ett säkert skott som träffade i lungan. Björnen gick kanske 50 meter efter att den träffats, men sedan låg den där död.
Länets tredje björn fälldes också under torsdagen, i Ramsele. Årets björnjakt pågår mellan den 21 augusti och den 15 oktober. Totalt får 20 björnar fällas i Västernorrland i år. Tre av dem är alltså redan fällda.

Mer läsning

Annons