Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsmo - tätorten som försvann

Annons
Forsmo - tätorten som försvann

Fyra tätorter har försvunnit på kartan över Västernorrland i den senaste statistiken: Ljustorp, Kävsta, Forsmo och Solberg.

Elva andra orter som minskar ligger mindre än 100 personer ifrån den magiska gränsen som går vid 200 invånare.

Antalet tätorter i länet är 78. Det är en minskning med fyra under femårsperioden 1995-2000 i materialet från Statistiska centralbyrån, SCB.

Definitionen på tätort är ett samhälle bestående av sammanhängande bebyggelse med högst två hundra meter mellan husen och med minst 200 invånare.

Under den gränsen räknas inte orten som tätort längre. Det är vad som numera gäller för Ljustorp i Timrå kommun, Kävsta i Sundsvalls kommun, Forsmo i Sollefteå kommun och Solberg i Örnsköldsviks kommun.

Ödet är detsamma som tidigare drabbade Laggarberg (Timrå) och Sandviken (Kramfors) i början på 1990-talet.

Ytterligare femton orter i länet har i dag mindre än 300 invånare. Fyra av dessa har faktiskt ökat i befolkning sedan 1995: Stavreviken, Österforse, Västerhus och Gottne.

Men de övriga elva är på väg åt andra hållet och därför uppenbart i riskzonen att falla bort nästa gång tätorterna summeras 2005.

De elva orterna är Östavall, Utansjö, Gustavsberg, Hovid, Liden, Nedansjö, Herrskog, Sandslån, Gideå, Långviksmon och Trehörningsjö.

Den praktiska betydelsen av att klassas som tätort kanske inte ska överdrivas. Men psykologiskt är effekten kännbar för invånare som plötsligt raderas bort och inte längre utgör någon statistisk prick på kartan.

Totalt i riket är antalet tätorter i stort sett oförändrat. 48 har upphört och 46 har tillkommit sedan 1995. I dag finns 1.936 tätorter i Sverige.

Trenden går åt samma håll som befolkningsutvecklingen. De nya tätorterna växer fram runt storstäderna. I Stockholms län finns tio nya, i Skåne nio och i Västra Götaland sex.

Rikstrenden är också att allt fler bor i tätort. Andelen i genomsnitt är 84 procent av befolkningen.

Utvecklingen i Västernorrland går i motsatt riktning. Bara Sundsvalls kommun ligger här i nivå med rikssiffran. I övrigt präglas länet av glesbygd och småorter och den andelen har ökat i takt med folkminskningen.

Kommun för kommun är andelen som bor i tätort i dag 58,1 procent i Ånge, 80,6 procent i Timrå, 77,8 procent i Härnösand, 83,5 procent i Sundsvall, 66,0 procent i Kramfors, 60,3 procent i Sollefteå och 73,1 procent i Örnsköldsvik. Länets genomsnitt är 75,6 procent. Det motsvarar ungefär 186.000 personer. Omvänt bor 24,4 procent eller cirka 60.000 länsinvånare utanför tätort.

klas leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to

FAKTA/Kvarvarande tätorter i Västernorrland

Ånge: Alby, Fränsta, Ljungaverk, Torpshammar, Ånge, Östavall.

Timrå: Bergeforsen, Stavreviken, Söråker, Timrå.

Härnösand: Härnösand, Ramvik, Utansjö, Älandsbro.

Sundsvall: Vi, Ankarsvik, Essvik, Gustavsberg, Hovid, Indal, Juniskär, Kovland, Kvissleby, Liden, Lucksta, Matfors, Njurundabommen, Skottsund, Stöde, Sundsbruk, Sundsvall, Svartvik, Tunadal, Nedansjö, Klingsta och Allsta, Dingersjö, Fanbyn, Johannedal, Stockvik, Vattjom.

Kramfors: Bollstabruk, Docksta, Frånö, Herrskog, Klockestrand, Kramfors, Lunde, Lungvik, Mjällom, Nordingrå, Nyland, Sandslån, Ullånger.

Sollefteå: Junsele, Långsele, Näsåker, Ramsele, Sollefteå, Österforse.

Örnsköldsvik: Arnäsvall, Billsta, Bjästa, Björna, Bredbyn, Gideå, Gimåt, Husum, Köpmanholmen, Långviksmon, Mellansel, Moliden, Sidensjö, Trehörningsjö, Västerhus, Åmynnet, Örnsköldsvik, Överhörnäs, Gottne.Forsmo försvinner - är inte längre någon tätort

Forsmo försvinner nu från länets kartor. Med färre än 200 invånare räknas man inte längre som tätort.

Men byborna ser ändå ljust på framtiden, även om man kan spåra en viss irritation över att bli en vit fläck på kartan.

Forsmo by ligger en dryg mil utanför Sollefteå. Järnvägen och utbyggnaden av vattenkraften har spelat en viktig roll i ortens historia; här anlade Kraftbyggarna en gång sitt centralförråd.

Tågen går fortfarande tätt på Forsmo-Hotingbanan, även om de inte längre stannar så ofta vid den lilla järnvägsstationen mitt i byn.

I dag för Forsmo en smått tynande tillvaro vilket också avspeglas i att den inte längre kan kalla sig för tätort. Roland Stenmark, innehavare av Q8 bensinstation och verkstadsägare sedan 22 år, tycker inte att han kan känna inte igen sig i beskrivningen av byn:

- Näe, jag tycker det är knepigt att befolkningen ska ha minskat till under tvåhundra, säger han.

- Under de senaste åren har vi ju fått så många nya barnfamiljer hit; en del hus har stått tomma men nu finns det folk snart överallt.

Roland Stenmark har arbetat på verkstaden sedan 1958, när han bara 20 år gammal fick anställning på företaget. Då var det sju personer som arbetade där.

- Visst är det skillnad, säger han.

- Nu är man rätt nöjd på att jobba, vi har försökt sälja firman i två år men det är svårt. Bankerna vill ju inte låna ut pengar. Ändå är det en lönsam firma som försörjt vår familj under alla år - men det verkar som om det inte är meningen att landsbygden skall få leva.

katarina östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to

Mer läsning

Annons