Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare stöttar skolan i Bispgården

/
  • Ulf Skoog, ordförande i Fors intresseförening, Terese Bengard (S), kommunalråd i Ragunda, Anders Ljung, ordförande i Fors företagareförening, och Anna Lögdberg, lärare på Järåskolan.
  • Målet är att skapa Sveriges bästa skola i Bispgården, enligt Anders Ljung från Fors företagareförening.
  • Företagen har bland annat köpt in nya läsplattor till skolan.

Järåskolan i Bispgården var nedläggningshotad. Men nu har situationen blivit en helt annan – mycket tack vare näringslivet.
– Vi har hittat en väldigt bra samarbetsform, säger Terese Bengard (S), kommunalråd i Ragunda.

Annons

Som i så många andra glesbygdskommuner i Sverige, inte minst i grannkommunen Sollefteå, har den ekonomiska situationen i skolan länge varit ansträngd i Ragunda kommun.

Men så, för ett drygt år sedan, beslutade man sig för att göra något åt saken. Företagareföreningen, kommunen och en intresseförening gick samman för att hitta nya vägar.

– Vi ville inte lägga ner några skolor. I stället fick vi till ett bra samarbete och skapade framtidstro igen, säger Terese Bengard.

Ungefär 20 av de totalt 50 företag som ingår i Fors företagareförening har nu gått samman för att stötta Järåskolan. En hockeyrink har byggts, interaktiva whiteboards har köpts in och 40 nya läsplattor är på väg.

Allt är finansierat med medel som kommer direkt från företagen, drygt 200 000 kronor. Intresseföreningen har bidragit med ideell arbetskraft.

– Från näringslivets sida måste vi visa att vi menar allvar. Skolan behövs för att bygden ska kunna utvecklas och leva vidare, säger Anders Ljung, ordförande i företagareföreningen.

Intresseföreningen har även med hjälp av EU-medel röjt upp i skogsområdet vid skolan. På sikt finns också planer på att företagareföreningen ska stå för drift och underhåll av skolbyggnaderna.

– Men det skulle i sådana fall föregås av en offentlig upphandling, där flera aktörer får lägga anbud, betonar Terese Bengard.

Enligt skolverket är sponsring i den kommunala skolan kontroversiell, och reglerna är oklara. Men kommunalrådet försäkrar att allt skett på ett juridiskt korrekt sätt i Ragunda.

– Vi har varit väldigt noga och kollat det här med våra jurister. Själva skolverksamheten och grundstandarden står kommunen för. De här sakerna företagen bidragit med blir bara grädden på moset, säger hon.

– Vi kräver ju inte någon motprestation av skolan eller kommunen. Men om den här byn ska överleva måste vi jobba tillsammans, säger Anders Ljung.

Blir det inte en orättvis fördelning av medel i kommunens skolor på det här sättet?

– Nej, jag upplever det inte så. Andra skolor i kommunen har medel i till exempel fonder och stiftelser som de kan använda till det lilla extra. Vi måste börja någonstans, och jag tror att det kan finnas intresse bland företagare i andra byar att göra något liknande, säger Terese Bengard.

Och lärarna på Järåskolan är nöjda.

– Det här känns jättepositivt, särskilt eftersom skolan tidigare var nedläggningshotad. Vi slet ont under en period, det fanns inga pengar. Men nu har det vänt, säger Anna Lögdberg.

Mer läsning

Annons