Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördelning av pengar för vård av överviktiga kritiseras av forskare

Annons
Fördelning av pengar för vård av överviktiga kritiseras av forskare

Västernorrlands läns landsting har fått 1,4 miljoner kronor av Dagmarmedel för vård av överviktiga och kompetensutveckling av personal.

Det är pengar som landstingen i landet fått som kompensation för nedläggning av riksförsäkringsverkets specialanläggningar för vård av överviktiga.

Svensk förening för obesitasforskning (överviktsforskning), SFO, har gjort en kartläggning av hur medlen använts och bara tre av de 18 landsting som svarat på enkäten får godkänt, när det gäller hur medlen har använts.

Västernorrlands landsting hör inte till dem.

I stället skriver SFO att "ett landsting tycks helt ha plöjt ner pengarna i ett befintligt hälsohemsprojekt utan tydlig koppling till obesitasvård".

I klartext är det Österåsens hälsohem som avses.

- Vi anser att man inte använt pengarna till något nytt. Det har inte funnits något tydligt fokus på insatserna. Vi står inför en epidemi av hälsoproblem på grund av övervikt. Fetma ligger bakom tio procent av befintliga hälsoproblem inom vården. Det är oerhört viktigt att de här signalerna tas på allvar. Att utbilda personal och ha tydliga vårdalternativ för överviktiga är vad som krävs, säger Ingmar Näslund, sekreterare i SFO och överläkare vid regionsjukhuset i Örebro.

Men ansvariga tjänstemän inom landstinget anser inte att pengarna har använts fel.

- Det viktigaste är att det finns kunskap i hela vårdkedjan och det anser vi att vi har åstadkommit genom utbildning av vårdpersonal. Innan patienter skickas till Österåsen för tre veckors behandling har man kontakt med den egna vårdcentralen. Den viktigaste behandlingen ges i hemkommunen och det är dit pengarna till utbildning har gått. En del av anslaget används till min lön som hälsoplanerare för förebyggande arbete, säger Kicki Wickberg vid landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning.

- Det viktigaste när det gäller överviktigas problem är att åstadkomma ett ändrat beteende när det gäller mat och motion och det är ett mycket långsiktigt arbete, säger Kicki Wickberg.

Hon anser också att en del av problemet när det gäller vård och behandling av överviktiga är att övervikt inte diagnosticeras som sjukdom.

- Det räknas inte som sjukdom förrän den som drabbas har fått diabetes eller hjärtproblem, säger hon.

Landstingsråden Ewa Söderberg och Jan Sjödin har inte kunnat nås för en kommentar.gaje blixt

Mer läsning

Annons