Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusikmässa fyllde Sollefteå kyrka

Annons
Folkmusikmässa fyllde Sollefteå kyrka

En säckpipeton, några trumslag och solisten Anette Sjölander inledde folkmusikmässan i Sollefteå kyrka i går.

Med Staffan Lindroth som dirigent för Etnokören och Långselekören samt musiker och dansare blev folkmusikmässan på Kristi Himmelsfärds dag en glad och välsjungen upplevelse.

Musiken var arrangerad av Hans Kennemark och texterna skrivna av Alf Hambe. Mässan har några år på nacken och har sjungits runt om i landet med olika körer och orkestrar.

Staffan Lindroth och körenheten i Musik i Västernorrland genomför en serie med samma mässa men med olika körer med stor avslutning den 26 maj i GA-kyrkan i Sundsvall där alla körerna, cirka 200 korister, medverkar.

Men redan i Sollefteå var körsången mäktig med ett 60-tal sångare som medverkande.

Med polskor och brudmarscher varvade med högstämda, men mjuka melodier framfördes mässan från välkomstsången Tre lå till den avslutande sången Se det goda, som innehöll massor med sommar, många stämmor och stor sångglädje.

Det gungade riktigt i baktakt och de olika låtarna avlöste varandra. Ibland med applåder efter framförandet, ib land inte.

Lars Ericson predikade och skötte bön och nattvardsdukningen - i polskatakt -och med dansare som mjukt följde musiken och dansade fram och tillbaka i kyrkgången.

Orkestern bestod av folkmusiker från länet med Ulf Andersson, Anders Eriksson, Bengt Wittgren och Paula Marckusson, fiol, Nils Andersson, kontrabas, Daniel Wall, mandola, Daniel Ek, gitarr och säckpipa.

Förutom Anette Sjölander från Etnokören medverkade Lars Holmgren från Sundsvall som solist i Jag går här och undrar.

Slutapplåden var varm och lång.

Men fortfarande har den tekniska utrustningen i kyrkan inte den kvalitet som behövs för ett solistframförande.

gaje blixt

Mer läsning

Annons