Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler söker praktiska program

/

Elevunderlaget i Sollefteå kommun viker. Men det finns undantag. Gymnasieprogrammen Fordon och transport samt Bygg och anläggning ökar.
– Vi har ett överintag i år på båda programmen, säger Krister Dyneborg, programansvarig för Fordon och Transport.

Annons

Tillsammans med kollegan Ulf Sellgren, programansvarig för bygg- och anläggningsprogrammet, har han kunnat notera ett ökat intresse för utbildningarna. Fordon och transport har 36 platser men har tagit in 39 elever. Bygg och anläggning har 18 platser och har tagit in 20 elever.

Vad det ökade intresset beror på vet man inte riktigt.

– Vi har satsat en del på rekrytering via marknadsföring och en del aktiveter på öppet hus. Det kan ha gett resultat, säger Dyneborg.

Båda programmen är yrkesförberedande. Man är alltså anställningsbar efter studenten. Numera har skolan också väldigt bra samarbete med det lokala näringslivet. Praktikplatser, så kallad APL, är inga problem att ordna. Men så ligger det också i företagens intresse att underlätta sin egen rekrytering.

– Det finns exempel på elever som i slutet praktiserar på ett företag och sedan direkt efter skolan börjar arbeta.

De båda programmen är sedan införandet av GY 11, gymnasieskola 11, inte längre högskoleförberedande. Men med egna aktiva tillval kan man läsa in de kärnämnen som behövs för att kunna studera vidare på en högre nivå. Intresset för det är emellertid inte speciellt stort.

– Det är några som gör de tillvalen och då är det i årskurs 3 de kommer på att de ska läsa de ämnena, säger Sellgren.

Då är det oftast för sent att läsa in alla kärnämnen och man hänvisas i stället till Komvux.

– Jag kan förstå att man är less på att läsa efter nio år i grundskolan. Men jag uppmanar alla att göra det, säger Micke Kågered, känd dragracingförare.

På onsdagen var han på besök på GB-skolan för att visa sin vinnande dragracingbil och berätta om sin verksamhet. Dessutom passade han och hans team på att undervisa eleverna i verktygslära och momentlära.

– Vem som helst kan lära sig skruva på min bil. Men för att få jobb hos mig måste man klara av engelska, svenska och matematik också. Svenska är ett väldigt litet språk. Det fungerar inte när man kommer utomlands. Så ta chansen att plugga redan nu, uppmanar han.

Kågered har i ett par års tid åkt runt på gymnasieskolor. Hans bil har 8000 hästkrafter och kan komma upp i 500 kilometer i timmen. Med ett sådant kraftpaket inne i GB-skolans maskinhall var det inte svårt att fånga elevernas intresse.

Mer läsning

Annons