Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler operationer kan flyttas från Sollefteå

/

Flytten av bröstcancer- och colonkirurgi från Sollefteå sjukhus har väckt kraftiga reaktioner.

Nu diskuteras möjligheten att flytta ännu fler operationer till länssjukhuset i Sundsvall.

Annons

Operationerna som står i fokus är hysterektomierna – en operation där livmodern tas bort helt eller delvis. Hälso- och sjukvårdsdirektör Margareta Berglund Rödén bekräftar att saken diskuteras inom landstingsledningen.

– Man har utarbetat en jättebra teknik i Sundsvall, säger hon.

– Det vi pratat om är att kanske alla dessa operationer ska göras i Sundsvall. Det beror på att man har några väldigt duktiga kirurger.

Kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus ligger i bräschen när det gäller hysterektomier. Bland annat är man först i Sverige med att göra livmoderborttagningar där patienten går hem samma dag.

Margareta Rödén ser det som en självklarhet att kostnaderna minskar, dels då någon buköppning inte behövs, dels då vårdtiderna kortas eftersom patienten inte behöver stanna över natten.

Men det är heller ingen självklarhet att flytta operationerna:

– Antingen får Sollefteå och Ö-vik lära sig att göra dem med den här kostnadseffektiva metoden, säger hon.

– Men det kanske är en så svår metod att man måste göra väldigt många operationer för att hålla sig i gång. Då är det bättre att de flyttas till Sundsvall.

Det skulle dock innebära en stor risk för långa vårdköer.

– Då måste vi flytta någonting annat till Sollefteå och Ö-vik. Annars hinner inte Sundsvall med sig och får köer och elände.

I Sollefteå genomfördes 28 hysterektomier under 2013. Det är en av de mer vanliga gynekologiska operationerna.

– Men antalet hysterektomier har ändå minskat i ett historiskt perspektiv. I dag finns det alternativa behandlingar att ta till vid till exempel inre blödningar, säger Eva-Karin Sjömäling, verksamhetschef på kvinnokliniken i Sollefteå.

Eftersom det fortfarande inte finns något konkret förslag rörande flytt av hysterektomier från Sollefteå sjukhus avstår hon dock från vidare kommentarer.

Operationen kostar mellan 73 000 och 83 000 kronor i Sollefteå och Örnsköldsvik. I Sundsvall kostar den cirka 45 000 kronor.

– Men det här handlar inte bara om var man gör det billigast och i stordrift. Det här handlar också om att ha det nära till hemmet, säger Marju Dahmoun, verksamhetschef vid kvinnomedicinskt centrum i Sundsvall.

Mer läsning

Annons