Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärdeklassare har följt Duo Sahlin under fem år

Annons
Fjärdeklassare har följt

Duo Sahlin under fem år

Fjärdeklassen är vid det här laget vana vid att lyssna på klassisk musik. Under fem år - sen de gick i förskolan - har de följt Duo Sahlin och lyssnat till alla deras produktioner.

- Barnen är uppfriskande rättframma och talar om precis vad de tycker. De har inga förutfattade meningar och det är jättebra, säger Gerdien Sahlin.

Inför varje premiär gör Duon först en provspelning för klassen som får komma till Musikgården och lyssna och ge synpunkter.

- Vi spelar inte igenom hela konserter men ger axplock så de kan skapa sig en bild av vår musik, säger Salmo Sahlin.

Idén att följa en skolklass under flera år är en utveckling av den populära konsertskolan som Musik i Västernorrland arrangerade. Syftet med fadderklassen är att ge barnen en chans att upptäcka musik som de kanske inte kommer i kontakt med till vardags - ett sätt att vidga vyerna från Britney Spears och Barbados till exempel.

- Kanske sår vi några frön i dessa barn och framför allt lär vi dem att känna sig hemma i den här miljön. Vi breddar deras sociala revir något, menar Salmo.

Barnen har hört Sahlins alla produktioner under fem år och vid det här laget känner de varandra.

- Det är jättekul när man träffar barnen på stan och de ropar: hej Duo Sahlin och vinkar, säger Gerdien.

Igår fick barnen lyssna till Händel, Erik Satie, Mozart, Bo Linde och Tor Aulin. Ett brett spektra av klassisk musik med andra ord. Fadderskapet kommer att fortsätta ett år till och eventuellt kommer man då att med professionell hjälp göra en utvärdering av fadderskapet.

Tanken var från början att Mitthögskolan skulle forska kring detta men responsen från högskolan uteblev.

- Det var synd men någon form av utvärdering kommer vi att göra, säger Lena Krånglin som är informatör på Musik i Västernorrland.

maria wennberg

0620 257 93

maria.wennberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons