Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiske framtidens födkrok

Annons
Fiske framtidens födkrok

Ryssarna gör det. Amerikanarna gör det. Västernorrlänningarna kan också göra det, förutsatt att en ny typ av fisketurism får slå rot. Det handlar om att sälja fisken - och behålla den.

Fisketurismen i Nordamerika omsätter i dag många miljoner dollar per år. Sean Andrews, egenföretagare med fokus på fiske, har nyligen återvänt från en studieresa i Yellowstone. Han anser att länet har en oerhörd potential - men att man måste närma sig från en ny infallsvinkel än den traditionella.

Han pratar en hel del om Lars-Åke Olsson, ett känt namn i fiskekretsar; mannen som startade Sveriges första catch´n´release och nu pendlar mellan Montana och Sverige med verksamhet i båda världsdelarna.

- Principen är enkel, säger Sean.

- I USA är turistfisket enormt inkomstbringande för hela samhällen - men i stort sett all fisk får vara kvar i vattendragen. Ingen behåller fisken - man tar loss den från kroken och släpper i den igen!

Synen på fisketurism skiljer sig dock avsevärt från den svenska. Om man verkligen tar upp fisk - vilket är tillåtet - är det mycket noga med att man inte tar upp mer än att det ursprungliga beståndet lämnas intakt:

- Räntan kan man kanske förbruka, men sparkapitalet är det farligt att nagga på, summerar Sean.

I Yellowstones nationalpark tillåts catch´n´releasefiske under noga kontrollerade former. För amerikanarna och de tillströmmande turisterna handlar det inte om att fånga mycket fisk eller rekordstor fisk. Fiskesemestern ser man hellre som en trevlig vistelse i ett orört, naturskönt område där kunniga fiskeguider visar en alla knep och håller sällskapet à jour med den senaste informationen om vattendraget i fråga.

- Guiden berättar kanske om vilken fluga som fungerar bäst just för stunden och hur fisken beter sig i vissa givna situationer, säger Sean.

Man får tillgång till båt, blir serverad lunch och får en eller flera avslappnande, informella semesterdagar att ägna åt sin favoritsyssla: fiske.

- Amerikanarna låter det gärna kosta litet, de respekterar att även guiden och de som arbetar med turism måste tjäna pengar, kommenterar han.

För att förklara vilket ekonomiskt uppsving fisketurism av denna typ kan bli berättar Sean om en ort, hälften så stor som Sollefteå, där man har inte mindre än sju flugfiskeaffärer på gågatan.

- Sedan skall alla bo, äta, kanske roa sig; synergieffekterna blir stora men ändå finns grundresursen, fisken, alltid kvar!

- För svensken i gemen är det kanske konstigt att kasta tillbaka all fisk. Men det är ett nöje att överlista dem och ett nöje att se dem simma iväg igen, det är oerhört spännande!

Under sina tre veckor i Yellowstone hörde inte Sean talas om en enda person som verkligen behöll fisken man fångat. Medvetenheten om natur- och miljövård är väldigt hög och bara fiskekorten är en hel ID-handling med längd, vikt, ögonfärg, hårfärg och andra personliga fakta. I sammanhanget kan man nämna att femtiosex kraftverk hittills rivits i USA för att gynna fiskens vandringar och fortlevnad.

- Ändå kommer så många turister från hela världen. Bara Montana lockar 4,5 miljoner fisketurister - per år. Nog borde samma koncept fungera även i Sverige, tycker Sean.

I december åker Sean till Nya Zeeland för att arbeta med fisketurism. Han skall undervisa affärspersonal i flugbindning och fungera som fiskeguide. Sedan återvänder han till hemmet i Helgum, ett par mil utanför Sollefteå, för att fortsätta driva sina idéer.

- Jag ger inte upp så lätt, skrattar han.

katarina östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to

Mer läsning

Annons