Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel medicin skrevs ut till bebis

Fel hostmedicin lämnades ut i för hög dos till en femmånaders bebis på apoteket i Ramsele.
Inspektionen för vård och omsorg har nu utrett händelsen.

Annons

Hostmedicin skrevs ut av en läkare i för hög dos till bebisen. Det var dessutom fel typ av hostmedicin som skrevs ut. Läkemedlet expedierades på Apotek Hjärtat i Ramsele i mars i fjol.

Enligt anmälan är det apotekspersonalens ansvar att se till att rätt dos lämnas ut.

I anmälan står det att det inte hände något med barnet eftersom det knappt fick i sig någon medicin, men att föräldrarna inte längre litar på apoteket eller på läkaren.

Receptarien uppger i anmälan hon tyckte att det var konstigt att bebisen fått den aktuella hostmedicinen utskriven. Hon hade tänkt kontakta läkaren och kontrollera saken men uppger att hon var ensam, att det var mycket folk och att detta "glömdes bort i all stress".

Apoteket har nu repeterat rutiner, sett över sin bemanning och undersökt behovet av kompetenspåfyllnad bland personalen.

Barnet bedöms ha utsatts för en stor risk, men sannolikheten för att något liknande ska inträffa igen bedöms som låg. Liknande händelser har heller aldrig tidigare rapporterats från apoteket.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg har händelsen nu utretts av apoteket i nödvändig omfattning och tillräckliga åtgärder har vidtagits.

En ny tillsyn för granskning av hur händelsen hanterats vid hälsocentralen i Ramsele där medicinen skrevs ut har dock öppnats.

Mer läsning

Annons