Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel av Sollefteå att slänga ut ensamkommande flyktingbarn – förvaltningsrätten upphäver beslutet

Sollefteå kommun menade att de ensamkommande flyktingbarnen var betydligt äldre än 18 år och slängde ut dem från boendet. Nu har förvaltningsrätten kommit fram till att kommunen gjorde fel och upphävt beslutet.

Annons

Det var i mars som ansvariga på Sollefteå kommun fattade beslutet. Det var först personal på boendet som fattade misstankar, de menar att den aktuelle "pojken" hade ett språk och ett utseende som talar för att han är betydligt äldre än 18 år. Vid ett tandläkarbesök påtalade tandläkaren att det inte var ett barns tänder och när socialtjänsten själva intervjuade "pojken" kom de fram till att det rör sig om en vuxen person.

Under mars månad gjorde kommunen tre sådan bedömningar. I samtliga fall flyttades den berörde från hemmet för ensamkommande barn till en av Migrationsverkets boenden för asylsökande.

Men alla tre vände sig till högre instans, förvaltningsrätten, och beslutet där är att upphöva kommunens beslut.

Vad det här får för konsekvenser är oklart.

– Jag har precis skrivit ut domen. Men jag har inte hunnit läsa. Jag få sätta mig in i det här under helgen, säger Maria Lindsbo, chef för individ- och familjeomsorgen i Sollefeå kommun.

Förvaltningsrätten konstaterar i sin dom att frågan i målet är om kommunen haft fog för sitt beslut att inte bevilja "pojkarna" bistånd som ensamkommande barn. Rätten noterar också att Migrationsverkets anvisningbeslut, det beslut som först placerade de tre i Solleteå kommun, inte kan överklagas.

"Av detta kan inte följa annat än att en kommun inte självmant kan återföra ansvaret för den asylsökande på Migrationsverket utan att Migrationsveret först omprövar sitt anvisningsbeslut", skriver förvaltninsgrätten i domen.

Eftersom det av utredningen i målet framgår att Migrationsverket inte ändrat registreringen av de tre asylsökandes ålder så inträder kommunens skyldigheter enligt lagen.

"Något utrymme för en egen åldersbestämning från kommunen i detta sammanhang finns dock inte. Sollefteå kommun är mot denan bakgrund bunden av Migrationsverkets beslut om registrering av ålder och saknar egentlig möjlighet att överföra ansvaret för en anvisd person", skriver rätten.

Maria Lindsbo hade hoppas på ett annat uslag.

– Jag vet faktiskt inte vad det här kommer att innebära och hur vi ska agera. Det är mycket att bena ut, diskutera och fundera på. Vad jag kan säga är att vad vi än gör så kommer det inte att bli bra för alla. säger hon.

Läs också: Sollefteå gör egna åldersbestämningar

Läs också: Ensamkommandes ålder ska kontrolleras bättre

Mer läsning

Annons