Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fast telefoni avvecklas i Sollefteå – här är de 20 byar som berörs

Telia fortsätter att montera ner det det fasta telefonnätet i Sollefteå kommun. Nästa år tappar 20 mindre byar den fasta telefonin.

Annons

Det rör sig om byarna Björkådalen, Fjällbohög, Flyn, Graninge, Gulsele, Guxås, Holafors, Högberget, Junselevallen, Lungsjöbacken, Långvattnet, Meåfors, Nordantjäl, Näsåker-Jansjö, Ramselevallen, Tannflo, Tågsjöberg, Vallnäset, Västvattnet och Östergraninge.

I ett brev till Sollefteå kommun förklarar Telia att man "moderniserar nätet i Sollefteå kommun".

- För att leva upp till kundernas krav behövs en successiv övergång till mer framtidssäker teknik, främst via fiber eller mobilnäten. Vi genomför därför en övergång från kopparbaserade tjänster till tjänster baserade på främst fiber- och mobilnät, skriver Telia i brevet.

- Vi vet att det här är på gång och ska ta kontakt med Telia för att prata om hur det ska genomföras, säger Mikael Näsström, näringslivschef och IT-ansvarig på Sollefteå kommun.

Den fiberlösning som Telia pratar om är inte möjlig i majoriteten av de här byarna. Totalt handlar det om cirka 350 hushåll och företag i de 20-talet olika byarna.

Mikael Näsström, näringslivschef Sollefteå.

- Det finns fiber i Viksmon i Graninge, Västvattnet, Lungsjön, Gulsele och Meåfors. Men i övrigt finns ingen fiber, säger Näsström.

Utan fiber är man hänvisad till mobilnätet, och det är lite si och så med mobiltäckningen i flera av de här områdena, till exempel i Östergraninge. I sådana fall erbjuder Telia en ytterantenn och installationshjälp. Med en sådan ytterantenn ska den mobila telefonin fungera.

Sollefteå kommuns krav på Telia är att det är att de abonnenter som berörs i vart fall ska ha minst samma kvalitet på telefonin efter förändringen.

Det är flera år sedan Telia börja montera ned det kopparbaserade fasta telefonnätet i hela landet. Man började med de allra minsta stationerna för flera år sedan och att det skulle bli mer har varit känt.

Den planerade stängningen av kopparledningarna är den sista november 2017, om ett drygt år. Förutom telefonin berörs även bredband, TV och olika grossist- och företagstjänster samt invånare med trygghetslarm.

- Det kan tyckas som en lång tid. Men om man ska hitta bra lösningar till alla så är det faktiskt inte så gott om tid. Vi kommer att ta kontakt med Telia snart, säger Mikael Näsström.

Läs också: Oro för trygghetslarm när Telia nedmonterar.

Mer läsning

Annons