Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Färskare fisk finns inte"

/

Nästa vecka öppnar en fiskrestaurang i Sollefteå. Nya Sjöboden tar då emot sina första matgäster.
– Så här färsk fisk finns inte någon annanstans, säger Grimur Vilhelmsson, ägare.

Annons

Grimur är islänningen som kom till Sverige för två år sedan och numera bor i Nyland. Han har ett förflutet som fiskare men kan på grund av en allvarlig skada inte ägna sig åt det yrket längre. Tidningen Ångermanland berättade i augusti 2011 i ett reportage om hans dramatiska återhämtning efter olyckan.

Sedan dess har Vilhelmsson startat den importfirma för fisk som han då pratade om. Fiskexperten heter företaget som nu har fyra lastbilar som hämtar fisken direkt vid den norska kusten och sedan säljer den i Ångermanland, Jämtland, Västerbotten och södra delen av Lappland. Han säljer inte till butiker eller restauranger, bara direkt från lastbilen.

Som en utveckling av importverksamheten startar han nu fiskrestaurangen.

– Många tror nog att de ätit färsk fisk, men det har de egentligen inte. Den här fisken kommer direkt från båten. Som längst tar det 14 timmar innan fisken är på plats.

– Mycket fisk som säljs i butiker har varit över till Kina och vänt och då är det ju gammal mat, tycker han.

Grimur Vilhelmsson har anställt kocken Jonas Sundqvist som kökschef. Han kommer ursprungligen från Lycksele och har en lång erfarenhet av arbetet i restaurangköket.

– Det här ska bli spännande. Att få arbeta med de här råvarorna. Jag fileade en torsk häromdagen och så färsk fisk har jag aldrig jobbat med, säger han.

I före detta Restaurang Gyllene Parkens lokaler ligger den nya fiskerestaurangen. På lunchernas serveras en kötträtt också. Men på à la carten blir det bara fisk. Tanken är att ha olika temakvällar också. Bland annat blir det norskt julbord och naturligtvis en del isländska inslag.

– Vi kommer att ha all möjlig fisk och skaldjur. Marulk, sej, torsk, hälleflundra, kungskrabba och räkor till exempel. Men också östersjöfisk som lax och öring. Vår specialitet, Marulksplanka, är vi ensamma om i Sverige, säger Vilhelmsson.

Just nu pågår förberedelserna för fullt. Köket ska anpassas och restauranglokalen snyggas till. Förhoppningen är att öppna så fort som möjligt, förmodligen tisdag eller onsdag i nästa vecka.

Restaurangen i Sollefteå är för övrigt inte den enda. Det finns tankar att öppna en i Kramfors också, och kanske Sundsvall. Men nu börjar de i Sollefteå.

Mer läsning

Annons