Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-pengar till Sollefteåprojekt

Sollefteås satsning på handikappturism går vidare. Nu har EU beviljats stöd till ett nytt projekt.

Annons

Det nya projektet går i korthet ut på att inventera de besöksmål som finns i området utifrån tillgänglighetsperspektiv. I de fall det inte är bra ska man också komma med förslag på åtgärder.

– Ta till exempel hällristningarna i Näsåker. Det finns gott om spångar, men de är för smala för en rullstol. vad kan man göra åt det, frågar sig Tomas Östlund, projektledare.

Sollefteå kommun har i snart två år arbetat med ett projekt inriktat mot turister med olika former av funktionshinder. En förstudie har genomförts och en pilotresa där en tysk rullstolsburen besökte kommunen har genomförts. Intresset i framförallt Tyskland är stort. Bland annat bjöds representanter från Sollefteå kommun ner till en stor resemässa i Tyskland för att berätta om idéerna och hur det ser ut.

Men allt är fortfarande i sin linda. Om man ska satsa ordentligt måste det mesta också bli lite bättre. Därav den inventering som nu ska genomföras. 1,5 miljoner kronor kommer att avsättas till det ett år långa projektet. EU står för hälften av pengarna och länsstyrelsen respektive kommunen för en tredjedel vardera.

– Vi kommer inte att ha någon anställd i projektet. Vi köper in konsulttjänster vid behov, säger Östlund.

Förutom att inventera besöksmål ska man också se vilka sevärdheter och attraktioner som redan i dag kan lyftas fram i olika reseerbjudanden och paket. Dessutom ska man inom ramen för projektet jobba med att utveckla varumärket.

Syftet är naturligtvis att via den nya kundgruppen funktionshindrade bidra till en positiv utveckling av besöksnäringen och därmed nya företag och arbetstillfällen.

Mer läsning

Annons