Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett års väntan med cancer – nu får landstinget kritik

Sture Tjärnlund i Sollefteå fick vänta drygt ett år innan hans maligna melanom kunde diagnosticeras.
Nu får Landstinget Västernorrland kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

I september 2011 ringde Sture Tjärnström till hälsocentralen för att kontrollera en hudförändring på ryggen. Drygt ett år senare opererades han för malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer.

Turerna däremellan var många. Först bedömde en sjuksköterska hudförändringen som ofarlig, trots att den fortsatte växa. Den efterföljande kontakten med hälsocentralen brast på flera punkter och han fick själv ringa upp upprepade gånger för att få kontakt med läkare.

När han till sist fick hjälp visade sig hudförändringen vara en elakartad tumör, ett malignt melanom, som opererades bort 15 månader efter det första telefonsamtalet.

Sollefteå sjukhus gjorde en egen anmälan till Socialstyrelsen. Styrelsen riktade kritik mot att händelseförloppet inte kunnat klarläggas och att vårdkedjan inte fungerat.

Även Inspektionen för vård och omsorg anser att landstinget brustit i både rutiner och hantering av väntelistan, eftersom ingen kontroll eller prioritering gjordes av behörig hälso- och sjukvårdspersonal. Kritiken föranleder inga ytterligare åtgärder.

Mer läsning

Annons