Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etnokören debuterar

Annons
Etnokören debuterar

- stor folkmusikmässa i Sollefteå kyrka

I slutet av januari bjöd körkonsulenten Staffan Lindroth in intresserade att delta i en ny kör med folkmusik som idé.

I morgon, torsdag, har kören sitt första framträdande.

En folkmusikmässa av Alf Hambe och Hans Kennemark framförs av Etnokören har 50 medlemmar tillsammans med Långsele kyrkokör och en grupp folkmusiker från länet.

I tolv veckor har Etnokören repeterat med Staffan Lindroth som dirigent - och på Kristi himmelsfärds dag är mässan klar för framförande.

I fem kyrkor i länet framförs mässan I välsignan och fröjd - med olika körkonstellationer men med samma dirigent och samma musiker.

Det gäller i alla framträdanden utom den sista i Gustav Adolfkyrkan i Sundsvall, där alla körer som varit med i projektet deltar.

Den första konserten genomfördes den 4 maj i Stöde kyrka som var fylld till brädden. Då sjöng Stöde kyrkokör mässan.

- Det var trevlig stämning och jättefint, säger Staffan Lindroth.

När mässan framförs i Sollefteå består kören av ett 80-tal sångare, Långsele kyrkokör som är veteraner och Etnokören, som är nybildad.

- Det är ett underbart gäng att arbeta med. Jag är jättenöjd med kören. När kören startade var det med tanke på folkmusik - och då gällde de att hitta ett folkmusikverk på svenska, eftersom det kan vara svårt att börja öva in en mässa på grekiska eller något annat språk, säger Staffan Lindroth.

Flera körer hörde av sig och det har resulterat i en serie mässor i olika kyrkor i länet.

Och många glada sångare.

- Etnokören har sångare från 17 år till 70 - och innehåller både vana körsångare och nybörjare - och det har gått alldeles utmärkt. Vi har medlemmar som åker både från Näsåker och Ragunda för att vara med och det är roligt, säger Staffan Lindroth.

Redan nu planerar han för nästa stora körprojekt med grekiska folkvisor och med medverkan av barnbarn till 60-talets grekiska invandrare.

Det är 18 år sedan Staffan Lindroth genomförde ett stort kör- och orkesterprojekt med Theodorakis sånger - och i januari 2003 har han planerat att nästa grekiska projekt kan genomföras.

- Då finns kanske ännu fler körer som är intresserade.

gaje blixt

Etnokören debuterar

i morgon,i folkmusikmässan I välsignan och fröjd som ges i Sollefteå kyrka. Staffan Lindroth dirigerar och Långsele kyrkokör medverkar också tillsammans med en grupp folkmusiker från länet.

arkivfoto: peter magnusson

Mer läsning

Annons