Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eon får böta för torrlagd å i Sollefteå

Högforsån i Undrom blev delvis torrlagd i februari i fjol.
Nu får Eon böta för det inträffade.

Annons

I våras polisanmälde länsstyrelsen Eon. Orsaken var dammen i Högforsån, drygt tre mil utanför Sollefteå, var helt stängd under drygt ett och ett halvt dygn.

Resultatet blev att vattenfåran nedströms kraftverket torrlades helt på några ställen. Torrläggningen kan ha skadat fisk, rom, yngel och vattenlevande organismer. Hur det biologiska livet i ån påverkats av det inträffade är oklart.

Enligt gällande vattendom måste det tappas minst 0,3 kubikmeter vatten per sekund genom Högforsdammen. Man får göra undantag om tillrinningen är mindre än så, men i det fallet måste hela tillrinningen släppas genom dammen.

Avstängningen upptäcktes av Eon, som själva rapporterade in det inträffade till Länsstyrelsen.

Enligt domen, från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, berodde det hela på att Eon infört nya rutiner och haft en bristande organisation för övervakning av systemen vid kraftverket. Detta var orsaken till att felet inte åtgärdades omedelbart.

"Näringsidkaren har inte gjort vad som skäligen kan krävas för att förebygga brottsligheten", näpser domstolen och dömer Eon till 75 000 kronor i böter.

Mer läsning

Annons