Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energibäst i Sverige

/

Är Lars-Erik Persson i Sollefteå Sveriges energismartaste person? Han har i alla fall chansen att utses till det i tävlingen E-Prize.

Annons

Lars-Erik och hans familj flyttade in i huset på Vinkelbacken 1989. Det var då en energislukande bostad, byggd 1972, med direktverkande el. De senaste åren hade huset, efter några riktigt tuffa vintrar, förbrukat 37 000 kilowattimmar el per år. Nu är den årliga nettoanvändningen nere på cirka 4000 kilowattimmar (netto).

– Det första jag gjorde, redan 1989, var att installera en kakelugn. Då sänktes elförbrukningen på en gång till 20 000 kilowattimmar om året. Det är nog faktiskt den enskilt bästa investering jag gjort, säger han.

Kakelugnen står i vardagsrummet och vintertid eldas det varje morgon och kväll. En fläkt sprider värmen i huset och som bonus har huset också fått ett mycket bättre inomhusklimat.

– Ventilationen har blivit mycket bättre. Eldar man inte är det svårt att få självdragsfunktionen att fungera. Men nu byter jag nog inomhusluft 4-5 gånger om dagen, säger Lars-Erik.

2001 var det dags för nästa stora investering. Då byttes alla fönster på den ena sidan och dessutom tilläggsisolerades ytterväggarna invändigt med 45 millimeters isolering.

– Jag hade tvåglasfönster tidigare men satte in treglasfönster med argongas i luftspalterna. Det är ju genom fönstren som mycket av energin går ut, men det minskade med 60 procent efter bytet. Tilläggsisoleringen minskade energiläckorna med ungefär 25 procent.

Vid den här tiden hade Lars-Erik Persson börjat arbeta på Energidalen i Sollefteå och fick allt mer kunskap om energi i allmänhet och bioenergi och hållbarhet i synnerhet.

– Det var lärorika år som jag är väldigt tacksam för. De senaste tio åren har han arbetat som energirådgivare i Sollefteå och sedan 5 år även Kramfors kommun. Och man måste säga att han lever som han lär.

2004 byttes fönstren på den andra sidan ut och även den ytterväggen tilläggsisolerades.

– Fönsterbytena och tilläggsisoleringen minskade elförbrukningen med ytterligare cirka 5000 kilwattimmar.

Men Lars Erik Persson har inte nöjt sig med det. I fjol satte han in en ny varmvattenberedare med en solslinga kopplad till en solvärmepanel på taket På sommaren är familjen helt självförsörjande på varmvatten. Men riktigt kalla och mörka dagar måste elen kopplas in.

Så sent som i somras togs den senaste investeringen i bruk. En egen solcellsanläggning. På taket mot södersidan har 24 paneler, totalt 40 kvadratmeter, installerats och via dem produceras egen el.

– Den går i första hand till vår egen förbrukning. Om vi producerar mer så går det ut på nätet och jag får betalt. Men sett över hela året så måste jag köpa el också, nettot blir ungefär 4000 kilowattimmar om året.

Att spara energi kostar en del också. Lars-Erik har gjort en hel del arbete själv men räknar med att det kostat mer än 200 000 kronor.

Nu har Lars-Erik Persson utsetts till oktober månads energismartaste privatperson i Sverige. Varje månad fram till och med mars utses en person och i maj koras en totalvinnare av Eon och Privata Affärer.

– Vi vill belöna dem som på ett innovativt och effektivt sätt arbetar för att spara energi och på så vis bidrar till ett hållbart samhälle.

Mer läsning

Annons