Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mässa med energin i fokus

/
  • Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S) inledde mässan på Hotell Hallstaberget med ett kort tal på fredagen.

Just nu pågår en stor energimässa i Sollefteå. Fredagens dragplåster var Maria Wetterstrand.
– Det finns en stor potential för förnybar energi i Västernorrland, säger hon.

Annons

Mässan med temat "förnybar energi" inleddes på Hallstaberget på fredagen och pågår även under lördagen. Flera föreläsare är inbokade och ett 20-tal aktörer har montrar på plats.

Föreläsningen med Maria Wetterstrand, fristående grön samhällsdebattör och tidigare språkrör för Miljöpartiet, var välbesökt.

– I länet finns goda förutsättningar för bioenergi, solceller, solpaneler och vindkraft, säger hon.

Just vindkraftsfrågan har varit väldigt omdiskuterad i Västernorrland, inte minst i Sollefteå kommun. Maria Wetterstrand tror att konflikterna skulle kunna hanteras på ett bättre sätt om man tog diskussionen innan besluten fattades.

– Annars blir folk upprörda både över sakfrågan och över själva processen. Alla måste känna att de kan vara med och påverka besluten.

På frågan om hon inte anser att det byggs för mycket vindkraft just i Västernorrland säger hon att folk tycker precis likadant i Skåne.

– Personligen skulle jag inte bli upprörd om någon byggde ett vindkraftverk i närheten av min fritidsbostad. Men visst, vindkraft passar inte överallt.

Västernorrland är det län i Sverige som gör av med mest energi per person. Mycket beroende på att det finns många och stora elintensiva industrier i länet.

– Det bästa industrierna kan göra är att jobba med energieffektivisering, säger Wetterstrand.

Hon hoppas och tror att all elproduktion i Sverige år 2030 kommer att komma från förnyelsebara energikällor. I dag ligger den siffran på cirka 48 procent.

– Alla förändringar som skett i världen beror på att det funnits några människor som vågat göra lite mer än vad de varit tvingade till att göra. Sverige skulle kunna bli ett föregångsland.

Mässan arrangeras av Baltic Energy, ett projekt med syfte att öka intresset för energi- och klimatfrågor. Projektets andra mål är utveckling av miljöanpassad kyla och värme och mikroproduktion av el.

– Alla kan vara med och göra små förändringar. Man kan till exempel energieffektivisera sin bostad eller byta ut sitt värmesystem, säger projektledare Lena Krånglin.

Övriga föreläsningar under mässan handlar bland annat om hur man kan bli sin egen elproducent, solenergi och om alternativa fordonsbränslen. Samtliga föreläsare, förutom Maria Wetterstrand, är män.

– Vi har fokuserat på ämnesområden snarare än på kön. Och vi har bjudit in flera kvinnliga föreläsare som tackat nej, säger Lena Krånglin.

Mer läsning

Annons