Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fruktad kvinnosjukdom på frammarsch

/

Kol är en kvinnosjukdom på stark frammarsch över hela världen.
Professor Thomas Sundström har sin åsikt klar.
– Inför systematisk kontroll av lungorna, det skulle betyda väldigt mycket, säger han.

Annons

Thomas Sundström, professor i lungmedicin vid universitetssjukhuset i Umeå, besökte Sollefteå under tisdagen för att berätta om de senaste rönen inom kolforskningen. Kol är på god väg att erövra den föga attraktiva tredjeplatsen på listan över världens vanligaste dödsorsaker; listan toppas av hjärtinfarkt och stroke.

– Båda med ett starkt samband till tobaksrökning, konstaterar Thomas Sundström.

Sedan 60-talet har antalet rökande kvinnor ökat stadigt medan trenden för män är den motsatta. Kvinnor drabbas dessutom lättare av kol; fler kvinnor dör av kol och lungcancer än bröstcancer.

Därför vill Thomas Sundström införa systematisk screening av lungorna.

– Alla kvinnor erbjuds screening av brösten. Det skulle också behövas en systematisk spirometri, som dessutom är ett mycket enklare test, säger han.

– Svårigheten ligger i sjukvårdens minskade resurser och att de är upptagna med andra saker. Generellt kan man däremot säga att ett rökstopp skulle vara det överlägset mest kostnadseffektiva inom sjukvården; tobak är boven bakom flera av de största sjukdomarna vi har.

Kol är en systemsjukdom som inte bara påverkar lungorna. Kolsjuka patienter får ofta problem med hjärt- och kärlsjukdomar.

– Men vi har forskat på det i många år och det kommer många nya behandlingsmöjligheter, bland annat mediciner med inflammationshämmande effekt samt preparat som vidgar luftrören.

Vid Koldagen på Hullsta Gård medverkade även doktorand Robert Linder.

Mer läsning

Annons