Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever hinner inte äta lunch på skolan

Elever på Vallaskolan i Sollefteå hinner inte alltid äta sin skollunch.
– Det här är ett problem som brukar återkomma varje höst, säger rektor Anna-Lena Brantholm-Lööw.

Annons

Det är inte första gången som luncherna på Vallaskolan är föremål för diskussion. Redan 2011 kunde Tidningen Ångermanland berätta om köbildningar och långa väntetider.

Problemen uppstod i samband med att högstadieeleverna från Långsele skola och Nipanskolan flyttade in på Vallaskolan. Drygt 700 elever skulle samsas om en matsal som är dimensionerad för betydligt färre, vilket gjorde att man var tvungen att låta eleverna äta i olika omgångar.

Eleverna delades in i måltidsgrupper som skulle äta på olika tider. Dessutom ställde man ut bord bland annat i foajén utanför matsalen för att öka antalet matplatser.

– Det kan fortfarande uppstå problem med att det blir många i matsalen. Men det beror ofta på att elever ibland äter på annan tid än sin egen lunchtid, säger Anna-Lena Brantholm-Lööw.

– Man kan ha förståelse för att en elev som är hungrig inte vill vänta på sin mat. Men samtidigt är det just det som skapar utrymmesproblem.

Under hösten har det dock kommit andra signaler från flera elever på Vallaskolan. De berättar att de helt enkelt inte hinner äta lunch.

Tidsbristen uppstår i samband med gymnastiklektionerna på Nipvallens friidrottsanläggning. Nipvallen ligger drygt en kilometer från Vallaskolan och eleverna går till fots både dit och hem.

– Vi duschar snabbt och skyndar oss så mycket vi kan, men vi hinner inte äta. I stället får vi springa direkt till nästa lektion, säger en elev på Vallaskolan.

Anna-Lena Brantholm-Lööw berättar att problemet återkommer varje höst.

– När eleverna ska idrotta på Nipvallen, eller om det till exempel är orientering, händer det att tiden rinner iväg. Kanske letar någon elev väldigt länge efter en kontroll och glömmer bort tiden, säger hon.

– Att elever inte hinner äta kan förstås bero på schemat, men det kan också ha andra orsaker. Jag har själv inte hört några synpunkter på det här. Föräldrarna brukar vara duktiga på att höra av sig, men jag har inte fått några sådana signaler.

En gymnastiklektion innan lunch kan sluta 11.55. Lektionen efter lunchrasten börjar 12.35. Det ger eleverna 40 minuter.

Inom den tidsramen ska eleverna hinna duscha, byta om, gå till skolan, äta lunch, hämta böckerna i skåpet och vara på plats i lektionssalen.

– Jag utgår från att man anpassar verksamheten så att eleverna hinner äta. Om inte så är det något vi behöver se över, säger Anna-Lena Brantholm-Lööw.

Mer läsning

Annons